657 Sayılı Kanunda Yapılan Değişiklikler Resmi Gazete’de Yayınlandı
10 Şubat 2016, Çarşamba

1. DOĞUM NEDENİYLE AYLIKSIZ İZNE AYRILANLARA DERECE VE KADEME İLERLEMESİ: Doğum nedeniyle aylıksız izne ayrılanların aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilecek. Bu haktan Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren aylıksız izne ayrılanlar yararlanacak. Aylıksız izinleri, kanunun yayınlandığı tarihten önce başlayan ve halen devam edenler ise, kalan izin süreleri bakımından bu haktan yararlanacaklar. 

2. ANALIK İZNİ BAŞLAMADAN EVVEL ERKEN DOĞUM YAPANLAR: Doğumdan önceki sekiz haftalık analık izninin başlamasından evvel erken doğum yapılması halinde doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilecek. 

3. EVLAT EDİNENLERE SEKİZ HAFTALIK İZİN HAKKI: Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinenlere yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilebiliyordu. Yapılan değişiklik ile üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinenlere çocuğun teslim tarihi itibariyle sekiz hafta süre ile izin verilecektir. 

4. DOĞUM SONRASI YARIM ZAMANLI ÇALIŞIP TAM ÜCRET ALINACAK HALLER: Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilecek. 
Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanacak. 
Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinenler sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan yararlanacak.
Doğum sonrası verilen yirmi dört aya kadar aylıksız izin süreleri, bu maddedeki yarı zamanlı çalışma süreleri hakkının kullanılması halinde bu sürelerin bitiminden itibaren kullanılabilecek.

5. ÇOCUK İLKOKULA BAŞLAYANA KADAR YARIM ZAMANLI ÇALIŞMA: Doğum sonrası analık izninin veya yarım zamanlı çalışma sürelerinin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ayın başına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin yarım zamanlı çalışılabilecek. Bu haktan eşi doğum yapan memur da babalık izninin bitiminden itibaren yararlanabilecek. Aynı çocuk için bu haktan bir defa yararlanılabilecek.
Bu haktan yararlananlara mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılacak. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınacak.
Evlat edinen memurlar da bu haktan yararlanabilecek.
Bu kapsamdaki memurun çalışma saatleri ilgili kurum tarafından belirlenecek.
Bu haktan yararlananların fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları da yarım olarak hesaplanacak. Ancak müracaatları halinde eksik olan süreleri borçlanarak hizmet süresine ekleyebilecekler.
Genel sağlık sigortası primi sigortalı ve işveren yükümlülüğünde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneğine esas aylık tutarının tamamı üzerinden ödenecek.

 

657 Sayılı Kanunda Yapılan Değişikliklerin Resmi Gazete Yayınlanmış Hali İçin Tıklayınız (PDF)



657 Sayılı Kanunda Yapılan Değişiklikler Resmi Gazete’de Yayınlandı
PAYLAŞ :