Memiş: İçi Boş Bir Yıpranma Payı İstemiyoruz
19 Mart 2018, Pazartesi

Genel Başkanımız Metin Memiş, Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş, Genel Başkan Yardımcılarımız İdris Baykan, Mustafa Örnek ve Abdülaziz Aslan’la birlikte İstanbul 1 No’lu Şubemiz ile İstanbul Üniversiteler Şubemizin ortak düzenlediği İl Divan Toplantısına katıldı.

Burada konuşan Genel Başkanımız Metin Memiş, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının sorunları ile gündemdeki konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Şu anda sağlık çalışanlarının öncelikli gündeminin yıpranma payı olduğunu söyleyen Memiş, bu konuda büyük mesafe alındığını kaydetti. İçi boş ya da sağlık çalışanlarının tamamını kapsamayan bir yıpranma payı istemediğimizi belirten Memiş, yıpranma payının bütün sağlık çalışanlarını kapsaması gerektiğini kaydetti. Gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse bakanlık yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, yıpranma payının TBMM’ye gelme aşamasında olduğunu belirten Memiş, sürecin hızlanması için gerekeni yapacağımızı kaydetti.

Sağlık çalışanlarının önemli sorunlarından birinin de adaletsiz döner sermaye sistemi olduğunu belirten Memiş, “Mevcut döner sermaye sistemi dönmemekte, sabitin üstünde ek ödeme verilememektedir. Döner sermaye, uygulamaya konulması sürecindeki görevini ifa edemez, hatta sağlık çalışanlarının motivasyonunu bozar hale gelmiştir. Bu sebeple, döner sermaye sistemi adaletli bir şekilde yeniden kurulmalı, dağıtılabilir döner sermayeyi artıran uygulamalar kararlılıkla uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra ek ödemeler de emekliliğe yansıtılarak, sağlık çalışanlarının emeklilikte yaşadıkları mağduriyet de sona erdirilmelidir” şeklinde konuştu.

Kadro bekleyen sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerinin de takipçisi olduğumuzu belirten Memiş, “Yüzbinlerce taşerona kadro verilirken, sayıları binlerle ifade edilen vekil ebe hemşireler, kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda ek ders karşılığı görev yapanların kadro talebi de karşılanmalıdır” dedi.

YÖK ÜNİVERSİTE HASTANELERİYLE İLGİLİ ÇOK HUMMALI ÇALIŞIYOR

Üniversite hastanelerinin sorunlarına da değinen Metin Memiş, “Üniversite hastaneleri, mevcut haliyle idare edilemez konuma gelmiştir. Borç yükünün altından kalkmaya çalışırken, yönetim karmaşası da yaşanmaktadır. Üniversite hastanelerinin sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerine yönelik çalıştaylar gerçekleştirdik, SASAM tarafından analizler yayınlandı. Bu çalışmalar ışığında,  yapılacak köklü değişiklik ve düzenlemelerle üniversite hastaneleri gerçek değerini bulmalıdır. Genel bütçeye geçtiklerinde hem istihdam sorunları ortadan kalkacak, hem de döner sermaye bütçesi sorunu çözülecek” dedi

15 Temmuz’dan önce yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında üniversite hastaneleriyle ilgili çok önemli konuların ele alınıp, çözüm için adımlar atılmasının kararlaştırıldığını söyleyen Memiş, “Orada alınan kararlar vardı. Bu kararların en başında üniversite hastanelerine yönelik bir uygulama birliği ve kendi içerisindeki atamalarda kolaylık sağlanması meselesiydi. Bunun yanında bir de bilimsel çalışmalara genel bütçeden gelen yüzde 10'nluk bir pay aktarılması konusu, sözleşmeli çalışanların genel bütçeye aktarılması gibi çok önemli konular vardı. Şu anda da Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) çok hummalı bir şekilde çalışıyor. Üniversite hastaneleri, inşallah yapılan kökten çözüm düzenlemeleriyle yakın zamanda gerçek değerini bulacak. Genel bütçeye geçtiklerinde hem istihdam sorunları ortadan kaldırılacak, hem de döner sermaye bütçesi sorunları çözülecek” şeklinde konuştu.

BAKİ: İŞ VE ŞEHRİN STRESİ SAĞLIKÇILARI TÜKETİYOR

Programda konuşan İstanbul 1 No’lu Şube Başkanımız Durali Baki, İstanbul’un sağlık çalışanları için zor bir şehir olduğunu ifade etti. Fazla iş yükü nedeniyle sağlık çalışanlarının sorunlar yaşadığını belirten Durali Baki, sağlıkta yaşanan istihdam yetersizliğine değindi. Yeni gerçekleşecek atamayla birlikte sağlık çalışanlarının iş yükü yoğunluğunun bir nebze de olsa düşeceğini ifade eden Baki, sağlık çalışanlarının ve hekimlerin İstanbul’da büyük bir özveriyle çalıştığını söyledi. Sağlık çalışanlarının stresli bir iş yaptığını hatırlatan Baki, şehrin stresiyle birlikte bu durumun kat be kat arttığını dile getirdi. Baki, bu durumun kutsal bir hizmet veren sağlıkçıları tükettiğini söyleyerek yetkililerin bir an önce sağlık personellerinin çalışma şartlarını düzeltmek için harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.  

ÇOR: ÜNİVERSİTE HASTANESİ ÇALIŞANLARININ SORUNLARI DAHA FAZLA

İstanbul Üniversiteler Şube Başkanımız İsmail Çor ise üniversitelerde yetkiyi aldıklarını hatırlatarak bu süreçte büyük mücadele verdiklerini ifade etti. Şube olduktan sonra büyük bir gayretle çalışanların sorunlarını ve taleplerini gündeme getirdiklerini belirten İsmail Çor, katıldıkları KİK toplantılarında sorunların çözümü için mücadele ettiklerini belirtti. Özellikle üniversite hastanelerinde çalışanlar için sorunların daha fazla olduğunu aktaran Çor, “Sendikamızın Genel Merkez yönetimiyle birlikte çalışmalar yaparak bu sorunların nasıl üstesinden gelebiliriz dedik ve çalıştaylar yaparak çıkardığımız raporları yetkili makamlara sunduk” dedi. Çor, “Gerçekleştirdiğimiz İl Divan toplantımız hayırlara vesile olur İnşallah” diyerek sözlerini noktaladı.   

Toplantıya Ankara 2 No’lu Şube Başkanımız Erdal Bolatçı, Elazığ Şube Başkanımız Mehmet Karataş, Eskişehir Şube Başkanımız Hasan Hüseyin Köksal, İstanbul 2 No’lu Şube Başkanımız Cesur Öztürk, Kütahya Şube Başkanımız Yücel Akgün ve Tekirdağ Şube Başkanımız Hamza Öksüz de katıldı.

 

 

 

 

 

PAYLAŞ :