MALATYA SAĞLIK SEN AÇIKLADI "YIPRANMA PAYI TÜM SAĞLIK ÇALIŞANINI KAPSAMALI, AKSİ DURUMDA ÇALIŞMA BARIŞINI BOZAR"
15 Mart 2018, Perşembe

14 Mart Tıp Bayramında sağlık çalışanlarına yıpranma payı müjdesi veren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasını içeriğinin doldurulması gerektiğini vurgulayan Sağlık-Sen Şube Başkanı Bingöl, “Bakanlığımız acil, yoğun bakım ve ameliyathanede çalışan personellere yıpranma payı verilmesini öne sürüyor. Bu iş barışını bozar. Bakanlığımızın yıpranma payını dikkatli bir şekilde değerlendirip hizmetlisinden profesörüne kadar, tüm personelleri yıpranma payından yararlandırması gerekiyor. Arkadaşlarımızın bir kısmına yıpranma verilip de bir kısmına verilmediğinde hem bizler hem de Bakanlığımız ciddi bir şekilde adaletsiz bir ortama itileceğini düşünüyoruz.” dedi.

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sağlık çalışanlarına yıpranma payı müjdesi vermişti. Sağlık çalışanlarının sahada ciddi şekilde yıprandığını dile getiren Bingöl şu ifadeleri kullandı: “ Malatya Sağlık-Sen olarak 14 Mart Tıp Bayramı’nda Cumhurbaşkanımız yıpranma ve emeklilikle ilgili düzenlemelerin yapılacağını söyledi. Biz Cumhurbaşkanımızın yaptığı bu açıklamayı önemsiyoruz ve bu açıklama bizler için çok önemli. Gerçekten sağlık çalışanları sahada ciddi bir şekilde yıprandığını, 7/24 zor şartlar altında hizmet sunduğunu ve vatandaşların da bu hizmetten çok memnun olduklarını görüyoruz. Vatandaşların memnuniyetinin artmasında birinci aktör sağlık çalışanlarıdır. Sizler programı uygulamaya koyarsınız ama hizmeti sunanlar bu programa uymadıkları zaman sahada ciddi sıkıntılar olur. Ama sağlık çalışanları bu zor şartlar altında yıprandığını ve bu yıpranma payının verildiği takdirde çalışanlarımızın da diğer bazı kurumlardaki arkadaşlarımız gibi ayrım gözetilmeden yıpranmadan yararlanmasını istiyoruz. Bakanlığımızın yaptığı açıklamaları takip ettiğimizde sağlık çalışanlarına birçok vaatlerde bulunulduğunu biliyoruz. Fakat yapılanlar hususunda da Sağlık Bakanlığının sağlık çalışanları için istenilen talepleri yerine getirmediğini görüyoruz. Bununla ilgili de bizlerin sağlık çalışanları olarak yapmamız gereken yıpranma payının sağlık çalışanlarına mutlaka verilmesi talep ediyoruz.”

“İÇERİĞİ DOLDURULDUKTAN SONRA MECLİS GÜNDEMİNE GETİRİLMESİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Bingöl: “Cumhurbaşkanımızın yıpranmayla ilgili bu açıklaması çok önemli ancak Cumhurbaşkanımızın bu açıklamasının içerisinin doldurulması gerekiyor. Bakanlığımız acil, yoğun bakım ve ameliyathanede çalışan personellere verilmesini öne sürüyor. Bu iş barışını bozar. Bakanlığımızın yıpranma payını dikkatli bir şekilde değerlendirip hizmetlisinden profesörüne kadar, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde hizmet veren tüm personellerin yıpranma payından yararlanması gerekiyor. Arkadaşlarımızın bir kısmına yıpranma verilip de bir kısmına verilmediğinde hem bizler hem de Bakanlığımız ciddi bir şekilde adaletsiz bir ortama itileceğini düşünüyoruz. Bundan dolayı yıpranmanın altyapısının ciddi bir şekilde oluşturulup sendika yetkilileri, bürokrasi, meclisle birlikte yıpranmanın içeriğinin doldurulması ve daha sonra da yıpranmanın meclis gündemine getirilmesi bizim için çok önemli. Çalışma bu şekilde yapılırsa sağlık çalışanlarının memnuniyetin artacağını tahmin ediyoruz.” dedi.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI YÜZDE 30 REEL KAYBI YAŞIYOR”

Bingöl: “Sahada yapmış olduğumuz çalışmalarda yüzde 30 reel kaybı oluştuğunu gördük. Çalışanların 5 yıl öncesiyle 2013’le 2018 arasında yüzde 30’luk reel kaybı oluştuğunu sahada Bakanlığın yapmış olduğu çalışmada da bu gözüküyor. Bu döner sermaye ek ödemesinden kaynaklanan aynı zamanda maaşla ilgili düzenlemelerde sağlık çalışanlarının yıpranmanın da 4 yıldır söz verildiği halde bunun şu ana kadar gerçekleşmediği ve cumhurbaşkanımızın 14 Mart tıp bayramında vermiş olduğu bu iki madde üzerinde sağlık bakanlığının ciddi bir şekilde araştırma yapıp değerlendirilip sağlık çalışanlarına bu hakkın verilmesi çok önemlidir. Bakanlık kendi çalışanları arasında bir ayrım gözetmemesi gerekir.” şeklinde konuştu.

 

PAYLAŞ :