Kadın Hakları İstenen Seviyede Değil
08 Mart 2018, Perşembe

Kadın Hakları İstenen Seviyede Değil

Sağlık Sen 1 Nolu Şube Kadın Kolları Başkanı Kadriye İmrağ 8 Mart Dünya Emekçi Kadınları günü hakkında yaptığı açıklamada, “Kadın potansiyeli göz ardı edilmeyecek bir güçtür. Kadın bulunduğu yeri güzelleştirir ve geliştirir. Kadınlarımız gelecek nesillerimizi en iyi şekilde yetişmesini sağlayan tek mimarlardır. Yuvamızın birleştiricileri evlatlarımızın analarıdır. Türk kadınlarının fedakârlığı dünyada örnek olacak nitelikler taşımaktadır. Yüzlerce yıl öncesinde dahi kadınlarımız devlet yönetiminde söz sahibi olan yasa mahiyetindeki emirnameleri imzalamıştır. Benimsemeyen pek çok zihniyetler toplumumuz da halen kadını bir eşya gibi görüp tabiri caiz ise alınan satılan bir mal gibi görmekte ve karanlık fikirlerine kılavuz aramaktan geri kalmamaktadırlar.

Kadınlarımızın sosyal hayatta karşılaştıkları sorunların yayında çalışma hayatında da sıkıntılar yaşamaktadırlar. Türkiye’de iş gücü piyasasında emeği en fazla sömürülen, güvencesiz çalışmaya en fazla mahkum edilen kadınlarımızdır. Tekstil atölyelerinde, temizlik işlerinde, tarım işçiliğinde yemek şirketlerinde ve belediyelerin taşeronluk yapan firmalarda en çok ezilen düşük ücrete mahkum edilen ve iş güvencesiz olarak çalıştırılan kadınlarımızdır.
Tarih sayfalarında, kurtuluş savaşında mermiyi yavrusunun kundağına saran eli öpülesi Kadın değil miydi?. Bizleri acı içinde doğurup, hayatımıza hem Ana hem eş ,hem de Mehmetçik yetiştiren kadın değil midir? Ve yine;(Cennet anaların ayakları altındadır hadis_i şerif ) çok değerli ve günün önemine oturan bir sözdür.

Ülkemiz bu sene kadına yönelik şiddetin ve cinayetin tahammül edilemez bir düzeye ulaştığı bir hal ile 8 Martı karşılamaktadır. Bir yıl içerisinde 300’e yakın kadının cinayete kurban gitmiştir. Neredeyse her gün kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz haberleri yurdun dört bir yanından gelmektedir. Tarihi köklerinde kadının ayrı bir değeri ve önemi olan medeniyetimiz bugün içine düştüğü bu durumdan mutlak suretle kurtulmalıdır.

Kadın; Sağlık kuruluşlarında erkeklere oranla daha fazla hasta ve hasta yakınlarının olumsuz yaklaşımlarına ve fiili şiddete maruz kalmaktadır. Psikolojik veya fiili şiddete maruz kalan kadın çalışanlara idarece gerekli destek sağlanmamaktadır. Kadın çalışanlar gece vardiyası ve nöbetlerde ulaşım sorunu yaşamakta ve gece nöbetlerinin sıklığı aile yaşamlarını olumsuz etkilemektedir.

Sağlık Sektöründe çalışan kadınlar fiziki yeterlilikleri dikkate alınmadan ağır iş yükü ile karşı karşıya bırakılmakta ve çocukların yararlanacağı kreşlerin yetersiz olması ya da olmaması nedeniyle mağdur durumdadırlar. Kadınlar istekleri dışında geçici olarak görevlendirilmekte ve çoğu zaman kendi meslekleri dışında çalıştırılmaktadırlar. İdari görevlendirmelerde erkeklere oranla daha az sayıda istihdam edilmekte ve İdarecilerin sıklıkla takdir yetkilerini kullanarak kadın çalışanlar aleyhine keyfi uygulamalar yapılmaktadır.

8 Mart sadece kadınları anmak, kutlamak, övgüler yağdırmak değil, kadın hakları, kadın-erkek eşitsizliği, kadına şiddet gibi konuların da tartışılması,gündeme gelmesi,kadınlarımıza daha çok değer vermemizi sağlar. Bu tarih insanlara kadın haklarının nerelerde başladığını da hatırlatır. Kadınların çileler çekerek geldikleri bu günkü özgür ortam hepimiz için gurur vesilesidir. Gelişmekte olan tüm ülkeler gibi ülkemizde kadın hakları maalesef henüz istenen seviyelerde değil. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutlar dünyada ve ülkemizde eşitlik, adalet içinde, sevgi ve saygının hakim olduğu mutlu ve huzurlu bir yaşantıya sahip olmalarını diliyoruz”. Dedi.

TARİHÇE

Yıl  1857 Newyork’ta bir dokuma fabrikası, ağır çalışma koşulları, çok uzun mesai ve bunların karşılığında çok az ücretler. Koşulların gittikçe  ağırlaşması , kadın işçilerin tahammül sınırlarını zorlamıştır. 40 bin kadının Grev yaparken 129 ‘unun hayatını kaybetmesi  anısına 8 Mart Dünya kadınlar günü olarak kabul edilmiştir.

 

PAYLAŞ :