Bir Neslin Geleceği Kadınların Elinde
06 Mart 2018, Salı

Sendikamız Kadınlar Komisyonu tarafından düzenlenen ‘Bu Toprakların Temeli, Kadının Mukaddes Emeği’ paneli Ankara’da gerçekleşti.

Gazeteci-Yazar Özlem Albayrak’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, 15 Temmuz Şehidi Erol Olçok’un eşi Nihal Olçok, Suriyeli Aktivist İman Bedir, 28 Şubat mağduru Zöhre Uçar ve UMKE Gönüllüsü Yelda Özçelebi konuştu.

Panelde konuşan Nihal Olçok, kadınların her alanda olması gerektiğini belirterek “Kadınlar Anadolu gibidir” dedi. Yazar Özlem Albayrak ise kadının değerinden bahsetti ve kadınların batı tarafından bir meta gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade etti. İman Bedir de Suriye’deki kadınların yaşadığı zor şartları ve zulmü anlattı. 28 Şubat mağduru Zöhre Uçar, panelde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde 1995 yılında yaşadıklarını ve 28 Şubat sürecinde karşılaştığı zulmü dinleyicilerle paylaştı. Uçar, bir neslin geleceğinin kadınların elinde olduğunu kaydetti. Birçok çatışma bölgesinde UMKE gönüllüsü olarak görev yapan Yelda Özçelebi de son olarak Afrin’de Zeytin Dalı Harekatı’nda hizmet verdiğini belirtti ve burada yaşadıklarını paylaştı. 

OLÇOK: KADINLAR HER ALANDA OLMALI

15 Temmuz Şehidi Erol Olçok’un eşi ve Abdullah Olçok’un annesi Nihal Olçok panelde yaptığı konuşmada, eşinin ve oğlunun 15 Temmuz gecesi yaşadıklarından bahsetti. 5 Mart’ın Erol Olçok’ın doğum günü olduğunu ifade eden Nihal Olçok, bir şehit eşi ve annesi olarak duygularını anlattı. 15 Temmuz sonrası dava süreçlerini takip ettiğini belirten Olçok, sırf bu davalar için hukuk okuduğunu ve insan hakları mahkemesinde 15 Temmuz şehitlerinin avukatı olmak istediğini ifade etti. Ülkemizdeki kadınların Anadolu gibi olduğunu söyleyen Olçok, kadınların her alanda olması gerektiğini dile getirdi.  “Kadınlar olarak kendimizi geliştirmeliyiz” diyen Olçok, “Şuan Türkiye’yi yurt dışında savunacak ehliyete sahip bir avukat yok, ben bunun mücadelesini veriyorum. Ülkemizin yurt dışındaki mahkemelerine yabancılar avukatlık yapıyor, eğer biz bu yönde kendimizi geliştirmezsek bu süreç böyle devam edecek” şeklinde konuştu.

BEDİR: TÜRKİYE MAZLUMLARA YARDIM ETTİĞİ İÇİN 15 TEMMUZ’UN ÜSTESİNDEN GELDİ

Suriye’deki zulümden kaçarak 1995 yılında Türkiye’ye gelen ve Türk vatandaşı olan Suriyeli Aktivist İman Bedir, panelde Suriye’deki kadınların yaşadığı zor şartları ve zulmü anlattı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Suriye halkına zulmettiğini ve kadınlara her türlü çirkin muamelenin yapıldığını belirten İman Bedir, “Allah Türkiye’den razı olsun bize kapılarınızı açtınız. Allah siz Ensarlardan razı olsun” şeklinde konuştu. 15 Temmuz gecesi kefenini alarak hiç düşünmeden Atatürk Havalimanına gittiğini söyleyen Bedir, Türkiye’nin Suriye halkına ve mazlumlara yaptığı yardımlar sayesinde Allah’ın yardımıyla birlikte 15 Temmuz darbe girişiminin üstesinden geldiğini dile getirdi. Bedir, Suriye’ye yardım için gerçekleştirilecek Vicdan Konvoyu’na katılmak istediğini belirtti.   

UÇAR: BİR NESLİN GELECEĞİ BİZ KADINLARIN ELİNDE

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Hemşire olarak mezun olan ve 1995 yılında yaşadığı mağduriyet ile gündeme gelen 28 Şubat mağduru Zöhre Uçar da o süreçte yaşadıklarını anlattı. Başörtülü olduğu için arkadaşlarıyla birlikte mezuniyet törenine alınmak istemediklerini aktaran Zöhre Uçar, öğrenci arkadaşlarının da kendilerine karşı okul yönetimi tarafından örgütlendiğini belirtti. 40 kişilik sınıfta 11-12 kişinin başörtülü olduğunu ve başörtülerinden dolayı mezuniyete alınmadıklarını söyleyen Uçar, “Diğer başörtülü arkadaşlarımızın bir kısmı mezuniyete katılmadı, bir kısmı ise başlarını açarak mezuniyet törenine katıldı. Sadece biz 3 kişi başörtülerimizle birlikte mezuniyete katılmak istedik” dedi. Mikrofonların o zaman önlerinden çekildiğini aktaran Uçar, “Elhamdülillah şimdi mikrofonlar önümüze konuyor” şeklinde konuştu. Okuldan mezun olduktan sonra başörtüsü nedeniyle iş hayatında da kendilerine zulüm yapıldığını söyleyen Uçar, hukuksuz işlemlerle yıldırılmaya çalışıldıklarını ama hiçbir zaman pes etmediklerini dile getirdi. Anne olarak kadınlara büyük görev düştüğünü kaydeden Uçar, “Bir neslin geleceği biz kadınların elinde” ifadelerini kullandı.        

ÖZÇELEBİ: VATAN İÇİN GÖREV ÇOCUKLARIMDAN ÖNCE GELİR

UMKE gönüllüsü ve Alanya Eğitim Araştırma Hastanesinde Acil Servis Hemşiresi Yelda Özçelebi, tüm sağlık çalışanlarını temsilen panele katıldığını söyledi. UMKE gönüllüsü olarak birçok çatışma bölgesinde görev yaptığını ifade eden Yelda Özçelebi, son olarak Afrin’de Zeytin Dalı Harekatı’nda hizmet verdiğini belirtti ve burada yaşadıklarını anlattı. Zeytin Dalı Harekatının ilk şehidi Musa Özalkan’a son müdahale eden kişi olduğunu söyleyen Özçelebi, o an neler yaşandığını dinleyicilerle paylaştı. “Harekâtın 2. günü çok sayıda yaralı olduğu ve hazır olmamız yönünde bilgi geldi” diyen Özçelebi, “Çatışmanın devam ettiği bölgede yaralı askerlerimiz olduğu söylendi, ben hiç tereddüt etmeden bölgeye gitmek istediğimi belirttim. Komutanlar ve amirlerim izin vermedi, emre itaatsizlik ederek bölgeye gittim. Musa Özalkan’a müdahale ettim ve şahadetine şahit oldum” diye konuştu. Musa Özalkan’ın şahadet anında tebessüm ettiğini ve gül gibi koktuğunu söyleyen Özçelebi, vatan için görev aşkının kendisi için çocuklarından önce geldiğini söyledi.

ALBAYRAK: BATI, DOĞUNUN KADININI METALAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

Panelin moderatörlüğünü yapan Gazeteci-Yazar Özlem Albayrak kadının değerinden bahsetti ve kadınların batı tarafından bir meta gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade etti. Özellikle doğulu kadınları kendi medeniyet değerlerinden uzaklaştırmak için batının büyük bir mücadele verdiğini belirten Albayrak, TİME Dergisi gibi emperyalist güçlerin elinde bulunan medya organlarının kendi medeniyetine karşı gelen kadınları ön plana çıkardığını söyledi. Panele katılan konuşmacıların hikâyelerinden bahseden Albayrak, tüm konuşmacıların kendi medeniyet değerlerini korumak için mücadele verdiğini dile getirdi. Program katılımcılarına teşekkür eden Özlem Albayrak, “Buradan kendi payıma birçok şey aldım, böyle bir organizasyon düzenlediği için Sağlık-Sen’e teşekkür ederim” dedi.

Panelin ardından Kadınlar Komisyonumuza İlkay Mavili İmaj Yönetimi eğitimi, Celal Karaman ise Sosyal Medya ve Algı Yönetimi eğitimi verdi.

PAYLAŞ :