Bu Toprakların Temeli, Kadının Mukaddes Emeği
05 Mart 2018, Pazartesi

Sendikamız Kadınlar Komisyonu tarafından düzenlenen Bu Toprakların Temeli, Kadının Mukaddes Emeği paneli Ankara’da yapıldı. Panelden önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Aysel Kandemir, Genel Başkanımız Metin Memiş ve Kadınlar Komisyonu Başkanımız Burcu Gülcan da birer konuşma yaptı. Programda, ayrıca kadına şiddet ve çocuk tacizlerine ‘dur’ denilmesi yönünde siyah eldiven eylemi yapıldı. Programa katılan bütün davetliler, siyah eldiven giyerek, çocuk istismarına dur denilmesi ve bu yönde yapılacak yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçmesi çağrısında bulundu.

RAVZA KAVAKÇI KAN, 28 ŞUBAT DÖNEMİNİ ANLATTI

Burada konuşan Ravza Kavakçı Kan, 1980 darbesi ile 28 Şubat’ı yöneten aklın aynı olduğunu belirterek, "O zamandaki devlet anlayışı millete yukarıdan bakan bir devlet anlayışıydı. 1980 darbesinde olduğu gibi sağcı der, solcu der, sizler gibi gençleri birbirine düşürür, yeterince kan akıtılınca el koyardı. Seçilmiş bir hükümet, Necmettin Erbakan’ın başbakan olduğu hükümet istifaya zorlanıyor ama kolay değil. Nasıl zorlanıyor? Önce haberler çıkartılmaya başlanıyor, önce dedikodu başlıyor. O zamanın Türkiye’sinde medya en büyük güçlerden bir tanesi. Yavaş yavaş saha hazırlanıyor. Böyle bir algı oluşturuluyor’’ dedi.

Kavakçı, o dönemin Türkiye’sinde siyasi istikrarsızlık olduğunu belirterek, "PKK binlerce can almıştır. O dönemin Türkiye’sinde ekonomi berbattır. O dönemin Türkiye’sinde insan hakları yoktur, insanın bir kıymeti yoktur. O dönemin Türkiye’sinde siyasi istikrarsızlık vardır, birkaç aylık hükümetler vardır. Ona rağmen o zamanın Türkiye’sinde Milli Güvenlik Kurulu bir numaralı tehdit olarak neyi anons eder; irtica" ifadelerini kullandı.

KANDEMİR: KADIN İSTİHDAMINI ARTIRIYORUZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Aysel Kandemir ise konuşmasında, AK Parti iktidarında kadınlara yönelik gerçekleştirilen çalışmaları paylaştı. Kadın istihdamının artırılmasına yönelik çalışmalara öncelik verdiklerini belirten Kandemir, kadınların ve kadın çalışanların hayatlarını kolaylaştırıcı çalışmaların süreceğini belirtti. Kandemir, “Aile ve sosyal politikalar bakanlığı olarak ailenin korunması, kadının korunması ve istihdamlarına yönelik çalışmaları önceliyoruz. Engelli istihdamını artırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda Sağlık-Sen Kadınlar Komisyonu’nun kadın çalışanların sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerine yönelik çalışmalarını da yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu. 

MEMİŞ: YIPRANMA PAYININ İÇİ DOLU OLMALI

Genel Başkanımız Metin Memiş de konuşmasında sağlık çalışanlarının sorunları ve taleplerine değindi. Sağlık çalışanlarının öncelikli talebinin sözü dört yıl önce alınan yıpranma payı olduğuna dikkat çeken Memiş, “Yıpranma payında son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Yakın zaman içinde konu TBMM’de görüşülecek. Biz, bu paketin içinin dolu olmasını ve yıpranma payının bütün sağlık çalışanlarına verilmesini istiyoruz” dedi. Sağlık çalışanlarını yıpratan en büyük faktörün artan iş yükü olduğunu belirten Memiş, bunun çözümü için de ek istihdam yapılması gerektiğini dile getirdi. Sağlık hizmetlerinde yaşanan gelişme ve büyümenin sağlık çalışanı sayısında aynı oranda gerçekleşmediğini belirten Memiş, “Sağlık hizmetlerinin sunulmasında mutlaka ek istihdam yapılmalı. Yıpranma payı hayata geçmeli. Sağlık çalışanlarının emeklilikte yaşadıkları emekli maaşı mağduriyeti giderilmeli. Ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalı” şeklinde konuştu. 

GÜLCAN: BU COĞRAFYADA KADIN OLMAK ZOR 

Kadınlar Komisyonu Başkanımız Burcu Gülcan da konuşmasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün dünyanın her yerinde kadının anıldığı, sorunlarının çeşitli platformlarda tartışıldığı bir gün olduğunu söyledi. Gülcan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, yıllar önce hak mücadelesinde canlarını yitirmiş olan kadınlarımızın anısına Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş bu gün olduğunu hatırlattı.

Kadının gerçek değerini İslam ile bulduğunu söyleyen Gülcan, “Kadınlar gerçek değerini İslam dini ile buldu. Yüceliği ayaklarının altına cennet serilmesiyle tescil edildi. Hatta Peygamber Efendimiz veda hutbesinde kadınları erkeklere emanet etti. ‘Onlar size Allah’ın bir emanetidir’ dedi. 

Bu kadar yüce bir değeri, kutsal emaneti gözünüz gibi korumanız, değer vermeniz gerekmez mi?” şeklinde konuştu. “Biz kadınlar varoluşumuzdan bugünlere kadar büyük çileler çektik, bedeller ödedik. 28 Şubatın ayazında üşüdük, 15 Temmuz sıcağında kavrulduk. Acılarımız bize hep yoldaş oldu.” Diyen Burcu Gülcan, “Bizler sağlık ve sosyal hizmet çalışanları kadınlar olarak devletin şefkat elini hissettirdiği bir alanda çok onurlu bir mesleğin sahibiyiz. Kadın olmanın zor olduğu dünyamızda çalışan kadın olmak çok daha zordur” dedi. 

Gülcan’ın konuşmasının ardından salonda bulunan davetliler siyah eldiven giyerek, ‘Çocuk İstismarına Dur De!’ diyerek çağrıda bulundu. 

PANEL YAPILDI

Program, açılış konuşmasının ardından Gazeteci-Yazar Özlem Albayrak’ın moderatörlüğünde, 15 Temmuz Şehidi Erol Olçok’un eşi Nihal Olçok, Suriyeli Aktivist İman Bedir, 28 Şubat mağduru Zöhre Uçar ve UMKE Gönüllüsü Yelda Özçelebi’nin katıldığı panelle devam etti.

PAYLAŞ :