Şehsuvaroğlu: Akif, Eserlerinde Toplumun Fotoğrafını Çok İyi Çekmiştir
06 Şubat 2018, Salı

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, ‘Ufkumuzu Aydınlatanlar’ söyleşimizde anıldı.  Programda konuşan Yazar Lütfü Şehsuvaroğlu, Mehmet Akif Ersoy’un hayatına dair bilgiler aktardı.

Mehmet Akif Ersoy’un toplumun bütün kesimlerinden haberdar olan bir şair olduğunu söyleyen Lütfü Şehsuvaroğlu, Mehmet Akif’i anlamak için onun yaşadığı dönemin fikrini ve yaşayışını anlamak gerektiğini ifade etti. Mehmet Akif’in şiirlerinin resim gibi olduğuna dikkat çeken Şehsuvaroğlu, Çanakkale Şehitlerine şiirini okurken gözler kapatıldığı takdirde savaşın insanın gözünün önünde canlanacağını söyledi. İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere bilmeyenin ilkokuldan bile mezun olmaması gerektiğini aktaran Lütfü Şehsuvaroğlu, benzer şekilde “Çanakkale Şehitlerine” şiirini bilmeyenin ise kurmay olmaması gerektiğini dile getirdi. “Safahat baştan son aruzla yazılmış bir tiyatrodur” diyen Şehsuvaroğlu “Yaşadığı zaman toplumun fotoğrafını çok iyi çeken, sıkıntıların içine aynı zamanda gelecek muştusu üfleyen bir büyüktür Akif” dedi. 

Mehmet Akif’i en iyi anlayanların Nurettin Topçu ve Sezai Karakoç olduğunu belirten Şehsuvaroğlu, “İkisinin de Mehmet Akif Ersoy’u anlatan küçük kitapları var. Bu iki kitap boyut olarak küçük ama hacim olarak çok büyük kitaplar. Akif’in ‘Asım Nesli’ anlayışını en iyi bu iki büyüğümüz bize anlatmıştır. Sezai Karakoç kitabında, Safahat eserinin birinci bölümüne dair çok büyük tahlilleri vardır. Akif’in toplumun genelini anlatan sosyalist bir şair olduğunu belirttir. Özellikle Mehmet Akif’in ‘Hasta’ şiiri, toplumun genelindeki bir sorunu anlatır. Dolayısıyla Safahat eserinin birinci bölümünde sosyolojik çizgilerinin daha ön planda olduğunu gösterdiğini ifade ediyor” şeklinde konuştu.

PAYLAŞ :