Kadınlar Komisyonumuzun Eğitim Projesinin Sertifika Töreni Yapıldı
19 Ocak 2018, Cuma

Kadınlar Komisyonumuzun Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle düzenlediği “Örgütsel Temsil ve Yönetimin Temelleri ile Kadınların Statüsündeki Değişim” eğitim projesinin sertifika töreni gerçekleştirildi. Ankara’da 3 günlük eğitim sürecinden geçen yaklaşık 100 sağlık ve sosyal hizmet çalışanı kadına, katılım sertifikası verildi. Programda konuşan Genel Başkanımız Metin Memiş, eğitim projesinin Türkiye genelinde 10 ilde yaklaşık 500 kadını kapsayacak şekilde genişletileceğini ifade etti. Sertifika törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da katıldı.

Sertifika töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Sağlık-Sen’in her zaman kadınların yaşadığı sorunlara karşı duyarlı olduğunu, kadınlar komisyonunun kurulmasının önemli olduğunu söyledi. Jülide Sarıeroğlu, kadınların yönetim kademelerinde yer alması için adım atması gerektiğine dikkat çekti. Kadınların çalışma hayatıyla aile hayatı arasında kalmaması için düzenlemeler yaptıklarını aktaran Sarıeroğlu, bu doğrultuda kadınlara doğum izni, süt izni verildiğini hatırlatarak kamu kurumlarında kreşlerin arttırılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

SUT FİYATLARINDA REFORM OLACAK ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Bakan Sarıeroğlu, sağlık çalışanlarını mağdur eden Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarıyla ilgili bakanlık olarak reform olacak çalışmalar gerçekleştireceklerini söyledi.  Sarıeroğlu, SUT fiyatlarıyla ilgili bakanlık olarak reform olacak çalışmalar gerçekleştirmek üzere olduklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla birlikte yaklaşık 1 aydır SUT fiyatları üzerinde çalıştıklarını ifade eden Jülide Sarıeroğlu, gerçekleşecek değişiklikle birlikte sağlıktaki hizmetlere büyük katkı sağlanacağını belirtti.  Yıpranma payı hakkında da bilgi veren Sarıeroğlu, “Partimizin Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, yıpranma payı konusunda bir önceki Sağlık-Sen toplantısında açıklamada bulunmuştu, Sağlık Bakanımız da bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade ediyor” dedi. 

“Cumhurbaşkanımızın ağzından söz bir kere çıkar ve gereği her zaman yapılmıştır” diyen Sarıeroğlu, “Yıpranma payı konusunda da atılması gereken adımlar atılacaktır. İnşallah en kısa sürede çalışmalar nihayete erdirilir ve sağlık emekçilerimizin beklediği bu müjde Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Sağlık Bakanımız tarafından dile getirilir diye umut ediyorum” şeklinde konuştu.

MEMİŞ: SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN EN BÜYÜK AKTÖRÜ SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Toplantıda konuşan Genel Başkanımız Metin Memiş, “Örgütsel Temsil ve Yönetimin Temelleri ile Kadınların Statüsündeki Değişim” eğitim projesinin sendikamız için büyük önem taşıdığını söyledi. Metin Memiş, Türkiye genelinde 10 ilde eğitim projesinin devam edeceğini ve yaklaşık 500 kadını kapsayacağını belirtti.  Metin Memiş, gerçekleştirilecek projelerle birlikte kadınların hem örgütsel yapı içerisinde hem de çalışma hayatı içerisinde etkin bir şekilde yer almasını amaçladığımızı ifade etti. Sağlık mesleğinin kutsallığına vurgu yapan Metin Memiş, terör bölgelerinde, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında sağlık çalışanlarının canlarını hiçe sayarak hizmet verdiklerini belirtti. Sağlık çalışanlarının büyük fedakarlık göstererek çalıştığını ifade eden Memiş, sağlıkta yaşanan büyük dönüşümün en büyük aktörü olarak sağlık personellerini gösterdi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINI MAĞDUR EDEN SUT FİYATLARI ARTTIRILMALI

“Sağlıkta istihdam arttırılarak sağlık çalışanlarının üzerindeki yük azaltılmalı” diyen Memiş, “Türkiye’de sağlık çalışanları istatistiklere göre Avrupa’daki personelden 4-5 kat daha fazla çalışıyor ve yıpranıyor. Sağlık çalışanlarımıza verilmiş olan yıpranma payı sözü var. Bu konuyla alakalı biz sendika olarak sadece konuşmuyoruz, çalışmalar da gerçekleştiriyoruz. Alternatifleriyle birlikte ‘sağlıkta yıpranma payı nasıl hayata geçirilir’ diye çalıştık. Masanın etrafına Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve sendika olarak oturalım ve yıpranma payını yılan hikayesi olmaktan çıkartıp, sağlık çalışanlarına müjdeyi verelim” dedi. Adaletsiz döner sermaye sistemine de değinen Metin Memiş, “Döner sermaye sisteminin daha adaletli bir hale gelmesi içinde bütün paydaşlar olarak bir araya gelerek çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. SUT fiyatları uzun yıllardır sağlık çalışanlarını mağdur ediyor. Fedakar bir şekilde çalışan sağlık personelleri hak ettikleri döner sermaye ücretini alamıyor, bazı arkadaşlarımız bu ücretten hiç yararlanamıyor. Döner sermaye ücretlerinin adaletli bir şekilde verilmesi için SUT fiyatları arttırılmalı” şeklinde konuştu.  

GÜLCAN: KADINLARIN LİDERLİK VASIFLARI ÖN PLANA ÇIKARILMALI

Programda konuşan Kadınlar Komisyonu Başkanımız Burcu Gülcan ise, komisyonun kadınların teşkilatlarda ve toplumsal hayatta daha aktif rol alması amacıyla kurulduğunu ifade etti. 81 ilde aktif olarak Kadınlar Komisyonu kurulmasının tamamlandığını dile getiren Gülcan, ‘Örgütsel Temsil ve Yönetimin Temelleri ile Kadınların Statüsündeki Değişim’ eğitim projesinin sağlık ve sosyal hizmet kadın çalışanları için büyük önem taşıdığını kaydetti. “Kadın olmanın zor olduğu dünyamızda, çalışan kadın olmak çok daha zor” diyen Gülcan, “Biz kadınların çalışma hayatında en zorlandığı konuların başında kreş sorunu gelmektedir. Bu konuda Sayın Bakanım sizlerin desteğini istiyoruz” şeklinde konuştu. Kadınların çalışma hayatı içerisinde örgütlenmesi gerektiğine de vurgu yapan Gülcan, bu amaçla alt yapı eğitiminin sağlanarak, kadınların liderlik vasıflarının ön plana çıkarılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Kadınların çalışma hayatında güçlenmesiyle birlikte Türkiye’nin de gücüne güç katacağını söyleyen Gülcan “Bu eğitime katılarak sertifikayı almaya hak kazanan tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Katılımlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

PAYLAŞ :