ADALETSİZ DÖNER SERMAYE SİSTEMİNE HAYIR
18 Ocak 2018, Perşembe

Sayın Basın Mensupları ,

Değerli Kamuoyu,

 Döner sermaye sistemindeki adaletsizliği ve haksızlığı belirtmek için,çalışanların sesine ses vermek adına, sesimizi Sağlık Bakanlığına ve kamuyoyuna duyurmak için buraya toplanmış bulunuyoruz.

Burada toplanmış olmamız döner sermaye sorununu sadece tokat devlet hastanesinde gördüğümüz için değil , bütün devlet hastaneleri ve tüm sağlık çalışanları adına buradayız.

Bilindiği üzere sağlık Bakanlığı Sağlıkta dönüşüm programından sonra, çalışanların iş yükü arttığından,motivasyonu sağlamak adına performansa dayalı ek ödeme sistemini getirmiştir.İlk yıllarda çalışanların motivasyonun artmasında ektisi olmuştur.Son yıllarda ise bu motivasyonun artması yerine tam tersine azalmasına ve her geçen gün daha kötüye gitmesine sebep olmaktadır.

15 yıl öncesi çıkan bu yönetmelik , bugün  karşımıza haksız,adaletsiz bir uygulama olarak çıkmaktadır.Bu sistem artık ömrünü çoktan tamamlamış ve çürümüştür. 15 yıllık bir sürede çalışma şartları değişmiştir.Her alanda yenilikler yapılırken, çalışanlara 15 yıl önceki yönetmeliğin ille de olacak diye dayatılmasının hiçbir açıklaması olamaz. BU BİR HAKSIZLIKTIR DİYE HAYKIRIYORUZ.

Bu sistemde çok çalışana az ücret ,az çalışana çok ücret ödenmektedir.Örneğin bir labaoratuvar teknisyeni sadece acilin tahlilerine bakıyorsa çok ücret alır, acilin yanında servisten gelen tahlilere de bakıyorsa daha az ücret alır.Yani işi artıyorken  geliri ise azalıyor bu ve buna benzer onlarca örnek verebiliriz.

Aynı puanı alan doktorlardan birine az, diğerine çok ücret ödenmektedir.Özellikli birim diye bir kavram icat edilmiş ancak nedeni ilan edilmemiştir.15 yıl öncesinde riskli olmayan birçok birimler, bugün riskli birimlerden daha fazla çalışmakta ve bu birimlerin daha  riskli olduğunu görmekteyiz.Özellikli birimler belirlenecekse  yeniden revize edilmek zorundadır.

Memur ile Tıbbı sekreter aynı görevi yapmakta ancak farklı ücret ödenmektedir.

Yardımcı Hizmetler,Genel idari hizmetler,Sağlık hizmetleri sınıfı ve Doktokların döner sermayaleri arasındaki fark adaletli değildir.Tüm bu adaletsizliğe hayır diyor ve adaletli bir döner sermaye sistemi istiyoruz.

Hastanelerin ve diğer sağlık kurum ve kuruluşlarının maliyetleri ve giderleri sürekli artmakta iken; dağıtılabilir döner sermaye hesabının temel belirleyicisi olan SUT fiyatları yaklaşık 13 yıldır artmamıştır.

Bir taraftan 6 ayda bir maaş zammı oranında artan sabit ek ödemeler ve sürekli artan giderler mevcut iken , diğer tarafta yaklaşık 13 yıldır artmayan döner sermaye havuzu istemediğimiz neticeyi beraberinde getirmiştir.Sistemde acil ve köklü önemler alınmazsa,bir süre sonra hekimler dahil sabit ödemenin dışında hiçbir ücret alamayacaklardır.

Gelinen sonuç her geçen gün mutfak masraflarımız,evimizin kirası,çocuklarımızın eğitim ücretleri gibi temel ihtiyaçlarımız artarken, gelirimiz her geçen yıl azalmaktadır.Sebebi ise, adaletsiz döner sermaye yönetmeliğidir.

Nöbet ücretlerine baktığımızda ise tam bir haksızlık karşımıza çıkmaktadır.Örneğin ; bir taksiye bindiğimiz zamanda gece ücreti gündüz ücretinin iki katıdır. İşçilerde  gece ücreti gündüzünyine  iki katıdır.Sağlık çalışanlarında ise gece çalışması gündüzün yarısıdır.Yani  taksici ve işçiye baktığımızda 4 kat zarardayız.

Bu durum aklımıza Üstad Necip Fazılın Şu Şiirini aklımıza getirmektedir:

Allah'ın bir pulunu bekleye dursun on kul,

Bir kişiye dokuz, dokuz kişiye bir pul,

Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa,  

Yaşasın kefenimin kefili kara borsa...         şiirini hatırlatmaktadır.

Bunun için nöbet ücretlerin en az iki katına çıkması ve her yerde eşit olması gerekmektedir.Çünkü nöbeti nöbet yapan unsur akşam evinden,eşinden ve çocuklarından ayrı kalmak suretiyle bir  görev icra  etmesidir.

Sağlık çalışanları üzerinde yapılan anketlerin neredeyse tamamında,çalışanların en çok şikayet ettiği husus,adaletsiz döner sermaye sistemidir.Hekimlerde sistemin rekabeti teşviki nedeniyle, iş barışı bozulmuştur.Hekim dışındaki sağlık hizmetleri sınıfı,genel idari hizmetler sınıfı,teknik hizmetler sınıfı ve yardımcı hizmetler sınıfı personelinin neredeyse tamamı,sabit üstü ek ödeme alamaz hale gelmiştir.

Performansa dayalı ek ödeme sistemi kendi ismiyle ters düşmektedir.Performansın türkçe karşılığı, yaptığı çalışmanın karşılığıdır,yani çok çalıştaysa çok,az çalışta ise az ödeme olması gerekmektedir.Uygulama ise isminin tam tersidir. 1 ay boyunca performans gösteren, yani çalışan bir memur veya hemşireyle ,hiç çalışmayanın almış olduğu döner sermaye aynıdır.1 ay boyunca çalışmanın karşılığındaki performans sıfırdır.Ya ismine performans demeyin yada  kattığı performansın karşısında ödeme yapınız.

Hastaneleri aynı,birimleri aynı,hizmet sınıfları aynı,kadrosu aynı,kıdemi aynı,eğitimi aynı, aile ve çocuk yardımı aynı olan kişilere farklı ücret ödenmesinin anlamı ne olabilir?

Başta Sağlık Müdürü  olmak üzere, yereldeki bütün başhekim, müdür ve yöneticilere  sesleniyoruz. Bugün buraya size tepki göstermek için toplanmış değiliz.Sağlık çalışanlarının sorun ve sıkıntılarını ortaya koyuyoruz.Bu sorunların en önemli sebebi söylediğimiz gibi adaletsiz döner sermaye sistemidir.Ancak bu sizin hiç bişey yapmayacağınız anlamına da gelmiyor.

Birçok kurumda yeni birimler açılmasına rağmen, servisteki yatakların hepsinin dolu olmasına rağmen,polikiniklere gelen hasta sayısı her geçen gün artarken, kesilen faturanın bu oranda artmamış olması sizin almanız gereken tedbirler olduğu anlamına gelmektedir.Bu durumda ;

Ya fatura kaçağı vardır,yada bilmediğimiz başka bir sebep vardır.Bu konuda çalışma yapmanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Diğer bir konu çalışanlarımızın dinlenme odaları çalışan sağlığı standartlarına uygun değildir.Çalışan sağlığı standartlarından bahsedip, 24 saat dışardan ışık almayan dinlenme odalarının olması,sigara içen birisinin sigaranın sağlığa zararlarını anlatması gibi komiktir. Yereldeki yönetici arkadaşlar Bu ve buna benzer konularda çalışmalar yapacağını düşünüyor ve ümit ediyor, hepsine başarılar diliyoruz.

Sonuç olarak diyeceğimiz şudur; Sendikamızın daha önceki istek ve taleplerini dikkate alarak, banka promosyonalarının 0 ‘nün çalışanlara verildiği gibi, sabit ödemelerin ayın 15.de garanti gelir olarak verilmesi, nöbet ücretlerini kısmen iyileştirilmiş olması vb. taleplerimizin dikkate alınması sonucu, iş yükü 4 katına çıkmasına rağmen, çalışanın çalışma motivasyonu azalmadığından,  sağlıkta dönüşüm gerçekleştirilmiş, halk memnuniyeti %30’lardan %70’e çıkmıştır.

Hiçkimse kusura bakmasın ki bu memnuniyet sağlık çalışanlarının eliyle yapılmıştır.İktidarı, muhalefeti hepsi seçim meydanlarında halkın bu memnuniyetinden bahsettiler.Döner sermaye yönetmeliğindeki bu adaletsizliklerden dolayı, yapılan bir çok iyileştirme bile anlamsız hale gelmekte, son yıllarda sağlık çalışanlarının çalışma motivasyonu her geçen gün azalmaktadır.tedbir alınmaması durumunda sağlık sisteminde meydana gelecek olan sorunların, sorumluları bugün taleplerimizi dikkate almayanlar olacaktır.

Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor,saygılar sunuyorum.

PAYLAŞ :