Şerif Mardin, Din ve Devlet İlişkisinde Söylemediklerimizi Söylüyordu
16 Ocak 2018, Salı

Sağlık-Sen olarak düzenlediğimiz ‘Ufkumuzu Aydınlatanlar’ söyleşisinde bu hafta Türk Sosyolog ve Siyaset Bilimcisi Şerif Mardin anıldı. Programda konuşan Öğretim Görevlisi Serkan Yorgancılar, Şerif Mardin’in düşünce dünyasına ve hayatına dair bilgiler verdi.

Şerif Mardin’in daha objektif ve olaylara uzaktan bakış açısını sağlayan en önemli kriterin Türkiye’de ikamet etmemesi olduğunu belirten Serkan Yorgancılar, Mardin’in Amerika’da yaşayan bir Türk olarak Türkiye’deki olayları çok nesnel bir şekilde analiz ettiğini ifade etti.  Şerif Mardin’in özellikle Cumhuriyet tarihinin son döneminde din ve devlet ilişkileri konusunda söyleyemediğimiz birçok şeyi bilimsel bir dille eserlerinde ortaya koyduğunu aktaran Yorgancılar,  “Şerif Mardin’in söyledikleri hepimizin hayatında küçük ortamlarda konuşulmuştur. Ama Şerif Mardin’in yaptığı en önemli şey bu konuşulanları bilimsel bir dille söylemesi olmuştur” dedi.

ŞERİF MARDİN DENİNCE İLK AKLA GELEN TERİM MERKEZ VE ÇEVRE İLİŞKİSİ

Şerif Mardin’in ilk tartışıldığı eserin ’Türk Tarih Yazımında Son Eğilimler’ olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Şerif Mardin, bir metodumuzun, şümullü bir bakış açımızın olması ve metotlarımızın bilimsel ve kültürel verilere dayanması gerektiğini ifade ediyor” şeklinde konuştu. Şerif Mardin deyince ilk akla gelen terimin merkez ve çevre ilişkisi olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Mardin, Osmanlı tarihindeki merkez, çevre çatışmasının Cumhuriyet döneminde de aynen devam ettiğini iddia ediyor. Cumhuriyet sonrasında da merkez ve çevre arasındaki dengeyi, iletişimi belirleyen ana unsurun ikisi arasında yaşanan karşıtlıktan ve çatışmadan beslendiğini söylüyor ve bunu ayrıntılı bir şekilde izah ediyor” ifadelerini kullandı.

Şerif Mardin’in Türk solcular tarafından çok ağır eleştirildiğini ifade eden Yorgancılar, solcuların Mardin’inin cemaat ve tarikat yapılarını beslediğini iddia ettiklerini belirtti. Yorgancılar, Şerif Mardin’in çok iyi bir sosyolog olduğunu belirterek 2017 yılında çok önemli bir Türk Siyaset Bilimcisini kaybettiğimizi ifade etti ve Mardin’e Allahtan rahmet diledi.  

Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcımız Himmet Bayar programımıza katılımı anısına Serkan Yorgancılar’a hediye takdim etti.

PAYLAŞ :