DÜNYA RADYOLOJİ GÜNÜ
09 Kasım 2017, Perşembe

8 Kasım Dünya Radyoloji Günü

8 Kasım; günümüzden 122 yıl önce 8 Kasım 1895 tarihinde Alman fizikçi Prof.Dr.Wilhelm Conrad ROENTGEN x-ışınlarını keşfettiği ve insanlığın hizmetine sunduğu çok anlamlı bir gündür.

                Radyoloji; Radyasyonun, hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanımı ve bu amaçla geliştirilen teknik ve yöntemleri konu alan bilim dalı olarak sağlık alanında hizmet etmektedir.

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sağlıklı yaşam kalitesini artırdığı kuşkusuzdur. Ancak; teknolojik gelişmelerin birçok yararı yanında, bazı olumsuz etkileri de olduğu bilinmektedir. Radyasyon, tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Ancak, tıpta radyasyon uygulaması hiçbir alternatif kalmadığı durumda ve kesinlikle hekim kararıyla yapılmalıdır. Herhangi bir hastalıkta röntgen ve tomografi çekilmesi konusunda doktorlara baskı yapan hastalara sıkça rastlanmaktadır. Teşhis ve tedavi amacıyla röntgen, anjiyografi veya tomografi çektirilmesiyle alınacak radyasyon dozu nedeniyle hekimin fayda-zarar değerlendirmesi yaparak hasta lehine fayda sağlayacağı karar doğrultusunda alınması gerekir.

                Temel Beklentimiz Türkiye’deki tüm radyoloji ünitelerinin gözden geçirilmesi ve çalışanlar için sağlıklı ortamların bir an önce oluşturulmasıdır. Radyoloji çalışanlarının yıpranma payı hakları ve diğer özlük ve mali haklarında da mutlaka iyileştirmeler yapılmalıdır. 


Bu temennilerle tüm radyoloji çalışanlarının 8 Kasım Dünya Radyoloji gününü kutluyor, kendilerine sağlık, sıhhat, çalışma hayatlarında kolaylık, aile yaşantılarında mutluluk diliyorum. 

 

                                                                                                                              Recep AKDOĞAN

                                                                                                              Sağlık-Sen Kırıkkale Şube Başkanı

 

PAYLAŞ :