MALATYA SAĞLIK SEN; YENİ TÜRKİYE'YE YAKIŞTIRAMIYORUZ
16 Ağustos 2017, Çarşamba

YENİ TÜRKİYE'YE YAKIŞTIRAMIYORUZ

Yaklaşık 5 milyon kişiyi doğrudan, 20 milyon kişiyi de dolaylı olarak etkileyen memur zammı pazarlığı devam ediyor. Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak artışın belirleneceği 4. dönem toplu görüşmelerini değerlendiren Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, “Masaya getirilen teklifi kabul etmediğimizi, müzakere dahi etmeyeceğimizi belirtmek isteriz” dedi. Ayrıca Bingöl, “Alın terimizin karşılığı olan onurlu bir yaşam ve saygın ücret istiyoruz. Fakirlik sınırının altındaki ücreti Yeni ve Büyük Türkiye'ye yakıştırmıyoruz.” İfadelerini kullandı.

2018-2019’u kapsayacak 4. Dönem Toplu Sözleşme trafiği sürüyor. Kamu İşveren Heyetinden ilk teklif geldi. Teklif 2018 için 3+3, 2019 için yine 3+3 şeklinde oldu.

“BU ANLAYIŞI DOĞRU BULMUYORUZ”

Hükümetin verdiği teklifi değerlendiren Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, “Sektöre teşvik verip bize tenkis yapan anlayışı doğru bulmuyoruz. Finans sektörü mevcut enflasyon rakamının neredeyse 7 katı kar etti. Cumhurbaşkanımızın ise bankaların karından şikâyetçi olan bir ifadesi vardı. Dolayısıyla bankaların karından bahsedilen bir noktada bize maliyenin cimriliğinden pay düştü anlaşılan. Alın teri dökene yüzde 3, parayı işletene yüzde 40, bankaların karı enflasyonun 7 kat üzerinden gözüküyor. Açlık sınırı yükseliyor, alım gücümüz düşüyor. Memur-Sen Konfederasyonu olarak 3 alternatifli teklifle masaya gittik. Masada tüm alternatifleri sunarak, hangi kalemden iyileştirme yapılacaksa bunu kamu işveren heyeti belirlesin istedik ve masaya gelirken de, 3 şartlı hazır olarak geldik. Birincisi yüzde 16 istedik, teklifimiz karşılanmış olsaydı ‘evet’ kartımızı kaldıracaktık. Müzakere edilebilir bir teklif olsaydı, ‘müzakereye açığız’ diyecektik. Masaya gelen teklif müzakere edilmeye uygun bir teklif değil. Bu teklifi müzakereye kapalıyız, yaklaşımını ortaya koyduk. Teklifi küçültenler, bu saatten sonra Türkiye’yi büyütenlerle temas kursun. İleri giden Türkiye’nin, geri giden memurları olmak istemiyoruz. Bize bu reva görülmesin.” dedi.

“CEBİMİZ AÇIK, KAPIMIZ AÇIK”

Memurun alım gücünün düştüğünü belirten Bingöl, “Bize ayağınızı yorgana göre uzatın denilmesin, yeni Türkiye, yorganın ayağa göre büyütüldüğü bir Türkiye olmalı. Masaya refah payı olmayan bir hesap makinesi tuşuyla gelinmiş. Biz bu hesap makinesine yüzdelik zam, refah payı, Türk tipi eşel mobil sistemini ifade eden, verilen yüzdelik zammı enflasyon aştığı aydan itibaren, enflasyon farkının yansıtıldığı bir tuşun eklenmesini istiyoruz. Çünkü 2017 için aldığımız yüzdelik zamlarda ilk dönem için 2 aydan sonra alınan yüzdelik zammı geçen bir enflasyon rakamıyla karşılaştık. Ve 6. aydan itibaren yeni zam dilimi, devreye girerken, enflasyon farkını yansıtmayı öngören bir yaklaşım var. Aradan geçen aylar bizden çok şey götürüyor, onun için eşel mobil sisteminin Türk tipini üretelim. Memuru enflasyon farkına karşı koruyalım derken zammın enflasyon kadar olması demek memurun maaşı stabil tutulması demek. Buna asla istemiyoruz. Türkiye ekonomisinin büyüdüğü bir ortamda bize büyüme rakamların yüzde 50’si yansıtılması gibi bir teklifimiz var, bunun da hesap makinesinin tuşlarından birisi olması gerekir. Cebimiz açık, kapımız açık, konfederasyonda olacağız.” şeklinde konuştu.

“SAYGIN ÜCRET İSTİYORUZ”

Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ancak bu büyümenin kamu görevlilerinin maaşlarına yansımadığını kaydeden Bingöl, “Büyümeden aslan payını yüksek gelirliler, büyük sermaye ve finans sektörü alırken, sıra kamu görevlilerine gelince “mali disiplin” ve “bütçe imkanları”ndan dem vuruluyor. Memur-Sen olarak; Alın terimizin karşılığı olan onurlu bir yaşam ve saygın ücret istiyoruz. Fakirlik sınırının altındaki ücreti Yeni ve Büyük Türkiye'ye yakıştırmıyoruz. Külfetten payımıza düşene HAYIR demediğimiz gibi, nimetten payımızın düşürülmesine EVET demeyeceğiz. Masaya getirilen teklifi kabul etmediğimizi, müzakere dahi etmeyeceğimizi belirtmek isteriz. Yeni ve makul bir teklif bekliyoruz.” diye konuştu.

PAYLAŞ :