Geçici değil, kalıcı çözüm!
28 Şubat 2017, Salı

Niğde’de sağlık kuruluşlarından yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin Sağlık- Sen Niğde şube başkanı Ebuzer Doğan açıklamalarda bulundu.

Doğan yaptığı açıklamada;  Kısa süre önce göreve geldiğini belirterek, hızlı bir şekilde yapılanarak sahaya indiklerini, her sağlık personeline tek tek ulaşarak tespit ettikleri sorunlar sağlık kuruluşu idarecileri ile paylaştıklarını söyledi. 

Doğan: Palyatif çözümler yerine kalıcı çözümler öneriyoruz…

Memur Sen’e bağlı Sağlık- Sen Niğde şube başkanı Ebuzer Doğan Hastanedeki başhekim eksikliğini gündeme getirdi.

Doğan, yaptığı açıklamada;  Kısa süre önce göreve geldiğini belirterek, hızlı bir şekilde yapılanarak sahaya indiklerini, her sağlık personeline tek tek ulaşarak tespit ettikleri sorunları sağlık idarecileri ile paylaştıklarını söyledi.

“SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÇOK ÖNEMLİ”

Sağlık personeli fedakârca çalışmakta ve gecesini gündüzüne katmaktadır diyen Sağlık- Sen Niğde şube başkanı Ebuzer  Doğan, Sağlık alanında hizmet yoğun olduğu için sorunlar sıkıntılar baş gösteriyor. Bunlar için sağlık alanında çalışanların menfaatlerini korumak mevzuattan kaynaklanan eksiklikleri gidermek için çalışmalar yapıyoruz. Yanlış yapan idarecilere siz yanlış yapıyorsunuz demek ve çalışanların ve üyelerin haklarını arayabilmek, arakalarından durabilmek, onlara destek olabilmek için sendikal faaliyetlerin olması gerekiyor. Bu sendikal faaliyetler kaçınılmaz bir durumdur. Yani kısacası sivil toplum kuruluşları çok önemlidir.

SAĞLIKTA ŞİDDET SORUNU

Sağlık- Sen Niğde şube başkanı Ebuzer Doğan,  Şiddet yapanın daha önce cezası erteleniyordu. Son zamanlarda sağlıkta şiddette önemli bir aşama kaydedildiğini söyledi. 

Doğan, “Bizler halkımızın sağlığı için mücadele ediyoruz. Türkiye genelinde ve Niğde’de de sağlıkta şiddet karşılaştığımız en büyük sorundur. Sağlıkta şiddet içerden ve dışarıdan olmak üzere iki çeşit meydana gelebiliyor. Dışarıdan vatandaşın sağlık personeline yaptığı fiziki ve sözlü saldırılar,  içerdeki şiddete de  Mobbing.  Mobbing Türkçe karşılık olarak “iş yerinde psikolojik taciz”, “iş yerinde psikolojik şiddet”, “iş yerinde duygusal taciz”, “iş yerinde manevi taciz” ve “yıldırma”  şeklindedir. Yani idarecilerin keyfi uygulamalarıyla kişilerin benliğini,  kişiliğini, ve mesleki kariyerini hiçe sayarak, baskı ve yıldırma politikalarıyla uyguladıkları şiddete Mobbing diyoruz.

Şiddet yapan daha önce cezası erteleniyordu. Sağlıkta şiddette önemli bir aşama kaydedildi.  Kanunlar çıktı ve yaptırımlar uygulanmaya başlandı.  Artık şuanda sağlıkta fiili bir saldırıda bulunanın cezasında erteleme olmuyor direk tutuklanıyor” dedi.

NİĞDE’DE 2.554 SAĞLIK ÇALIŞANI VAR

Sağlık- Sen Niğde şube başkanı Ebuzer Doğan, Niğde’de sağlıkta üç ayrı kurum var.  Niğde il sağlık müdürlüğünde şuanda 21 adet 112 istasyonu ve bu istasyonlarda kullanılan 45 adet ambulans, 228 112 hizmetlerini yürüten personel var.

Diğer kurumumuz Halk sağlığı müdürlüğü. Bu kurumumuzda şuanda 115 aile hekimi var.  636 personelle koruyucu sağlık hizmetleri veriliyor. 49 Aile sağlığı merkezi (ASM) var.  63 tane köylerde sağlık evi,  28 tanede sağlık istasyonu var. Sağlık istasyonlarında personel bulunmaz sağlık evlerinde birer ebe bulunur. Halk sağlığına bağlı 180 adet bina mevcut.

Ve 3. olarak Kamu Hastaneleri Birliği: Kamu Hastaneleri Birliğine ilçelerdeki devlet hastaneleri, Bor’da ayrıca fizik tedavi hastanesi ve Niğde merkezde Ömer Halisdemir Eğitim ve araştırma hastanesi var. Niğde’de toplamda 2.554 sağlık çalışanı görev yapıyor.”

EBELERİMİZ KÖYLERDE İKAMET EDİYOR

Sağlık evinde oturan ikamet eden hiçbir ebenin sağlık evi lojmanına ücret ödemeyeceğini belirten, Sağlık- Sen Niğde şube başkanı Ebuzer Doğan, “Çünkü hizmet tahsisli olduğu için böyle bir dava kazandık.  Amacımız ebelerimiz köylerde ikamet etsinler.

Öte yandan 112’lerin yemek problemleri vardı.  Yemek paralarını ödeme konusunu çözerek Türkiye’de ilk üçteyiz. Yemek paraları nakdi olarak ödeniyor. Yemek paralarını ödeme konusunda 112 Niğde de birinci olurken, Türkiye’de üçüncü oldu.”

SORUNLAR DAHA ÇOK KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİNDE…

Sağlık- Sen Niğde Şube Başkanı Ebuzer Doğan, “Niğde Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Ömer Halisdemir eğitim ve araştırma hastanesinde üç başhekim kadrosu var. Yalnız bunların bir tanesi dolu,  diğerleri boş.  İki başhekim yardımcılığı kadrosu uzun süredir boş. Üç başhekim yardımcılığı görevini bir kişi yürütüyor.  Ne kadar cevval birini koyarsanız koyunuz üç kişinin yapacağı bir işi bir kişiye yüklerseniz aksaklıklar başgösterir.  Bugün bölgenin göz bebeği dediğimiz Bor fizik tedavi rehabilitasyon hastanesi (Eğitim Araştırma Hastanesi)  çok güzel,  yalnız yaklaşık bir buçuk yıldır hastanenin başhekimi yok.    Burası çevre illerden hasta alan bir hastane, sağlık turizmi açısından da önemli bir hastane;  Fakat 1,5 yıldır bu hastanenin başhekimi yok. Ayrıca hastane müdürü de yok. Maalesef bunlar sorunlara sebep oluyor.  İdareci eksikliği bağlamında sorunlar yaşanıyor. Bor devlet hastanesinde başhekim yok maalesef hastane müdürü de yok.”

PALYATİF ÇÖZÜMLER KALICI DEĞİL

Kamu hastaneler birliğinde olmazsa olmazlarından olan, doldurulması gereken 6 -7 idarecinin 5 aydan 1,5 yılına uzanan sürede makamlarının boş durduğunun altını çizen Sağlık- Sen Niğde Şube Başkanı Ebuzer Doğan, “Bu boş olan makamlara vekâleten bakılıyor.  vekaleten bakanlarda sorunlara ancak palyatif geçici çözümler bulmakla yetiniyor. Personel sorununu anlatacağı bir muhatap bulamıyor. Sorunlar kalıcı çözülmüyor öteleniyor ötelendikçe de çözümsüz oluyor.

Özellikle üst idarecilerin olmaması;  alt idarecilerin bu gün ben varım,  kral benim mantığı ile personellere,  çalışanlara ben yaptım oldu.  Ben ne dersem o olur. Benim yaptıklarım sorgulanamaz size hesap verecek değilim gibi şikayetler alıyoruz.

Son üç aylık dönemde Niğde’nin merkez ve 5 ayrı ilçesindeki tüm sağlık kurumlarını gezdik. Herkese ulaştık ve sorunları not aldık. Sözde değil özde yaptık. Her gittiğimiz yerde öğrenci edasıyla not aldık. Ve bunları ilgili idarecilere ilettik.

İletilerimizden çözülemeyen bazı sorunlar var.  İdareciler soruları çözmezler ise konuyu siyasi idare ile paylaşacağız ve bu sorunlar çözülene kadar bu işin takipçisi olacağız. Amacımız ücret değil hizmet sendikacılığı yapmaktır. Bizim hiçbir kimseyle kişisel bir sorunumuz yok. Olmazda. Biz kurumsal bir yapıyız. Bizim amacımız gerçekleri gün yüzne çıkarıyoruz.

Hastanenin idarecisi yoksa neden yoktur?,  Neden boş tutulmaktadır?,  Neden doldurulmamaktadır?,  veya ne zaman doldurulacaktır?, Bu soruların cevabını yetkililerin vermesini bekliyoruz.

Ayrıca atanacakların Backgrounduna bakılmazsını istoruz. Atanacakların liyakatli olmasını istiyoruz. Sorun üreten değil, sorun çözen birleri olsun.  Personele hakaret eden,  personeli azarlayan bir günaydını esirgeyen,  ben istedim oldu,  tartışmaya kaplı diyen idareciler istemiyoruz” dedi.

TEMSİLCİLİK ODALARI AÇIYORUZ

15 Aralık 2016 itibariyle sağlık sen şube başkanıyım.  O günden bugüne tüm kurumları gezdiğini ifade eden Sağlık- Sen Niğde şube başkanı Ebuzer Doğan, “İlk olarak Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma hastanesi içerisinde bir temsilcilik odası açtık.  Bor’da ve Bor fizik tedavide, Çiftlik ilçesinde 4 temsilcilik odası açtık. 7 tane daha temsilcilik odası açmayı düşünüyoruz. Niğde’de bu temsilcilikler bizim üssümüz olacaktır. Sivil toplum bu ülkenin emniyet sigortasıdır.” Şeklinde konuştu.


FOTO GALERİ



PAYLAŞ :