Durmuş: İstikrar İçin Başkanlık Sistemi Gereklidir
21 Kasım 2016, Pazartesi

Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş son 14 yıldır süregelen ekonomik ve siyasi istikrarın güçlenerek devam edebilmesi için Türk siyasetinde başkanlık sisteminin bir gereklilik olduğunu söyledi.


Balıkesir Şube Başkanlığımızın İl Divan Kurulu Toplantısı’na katılan Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş burada yaptığı konuşmada bir ülkenin ekonomik ve siyasi olarak gelişebilmesi için istikrarın şart olduğunu belirtti. Hem siyasi hem de ekonomik olarak dünyanın en güçlü ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri’nden örnekler veren Durmuş, 227 yıllık geçmiş olan ABD’nin 58. Hükümetinin kurulmak üzere olduğunu kaydetti. Durmuş, bunun sonucu olarak ABD ekonomisinin 14 trilyon dolar ile dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu söyledi.


İSTİKRAR VE BÜYÜME DOĞRU ORANTILIDIR
Türkiye Cumhuriyeti’nin 93 yıllık tarihinde 65 Hükümet kurulduğunu belirten Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş, bu siyasi istikrarsızlığın getirisinin ekonomik olarak büyümeye engel teşkil ettiğini ifade etti. Türkiye’nin yakın tarihine bakıldığında tek parti hükümetleri döneminde ekonomik anlamda önemli oranda büyümeler gerçekleştiğini kaydeden Durmuş, “Adnan Menderes’in 9 yıllık iktidarında yüzde 60, Turgut Özal ile başlayan ve Yıldırım Akbulut ile devam eden ANAP’ın 8 yıllık iktidarında yüzde 45 ekonomik büyüme gerçekleşti. 2002 yılında başlayan AK Parti dönemi hükümetlerine baktığımızda ise 14 yıllık süreçte yüzde 67 oranında ekonomik büyüme sağlandı. Koalisyon dönemlerinde oluşan gerileme tek parti iktidarlarında toparlanmaya çalışılıyor. İstikrar büyümeyi getirir, istikrarın da oluşabilmesi için Türk tipi bir başkanlık sistemi ülkemiz için önemlidir” dedi.

 


YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN HER 10 YILDA BİR DARBE YAPILIYOR
Türkiye’nin ekonomik olarak gelişme sürecinin Adnan Menderes iktidarıyla zirveye ulaştığını kaydeden Durmuş bu gelişimi engellemek için içerdeki ve dışardaki hainlerin her 10 yılda bir darbe gerçekleştirdiğini söyledi. Son 14 yılda tek başına iktidar döneminde büyük yatırımlar yapıldığını belirten Durmuş, “Nükleer güç santralleri, 3. Havaalanı projesi, Avrupa Enerji Koridoru için yapılan TANAP, Türk Akımı, Mavi Akım gibi önemli anlaşmalar, Kanal İstanbul gibi projeler ülkemizi şahlandıracak yatırımlardır. Ancak ülkemizin gelişmesini istemeyen bazı odaklar bunları engellemek için 27 Nisan muhtırasını, 17-25 Aralık darbe girişimini ve en son FETÖ terör örgütü eliyle 15 Temmuz darbesini planladılar. Ancak milletimiz canını hiçe sayarak hainlerin oyununu bozdu. Tüm dünyaya önemli bir mesaj verdi; ‘Bizler ülkemizi sizlere asla teslim etmeyeceğiz’ mesajını verdi.. Her alanda atağa kalkmış, bölgesinde en büyük olan Türkiye’nin önünde artık hiçbir engel duramaz. Yeni ve büyük Türkiye için hepimize önemli görevler düşmektedir. Daha güçlü bir ülke ve güzel bir gelecek için birlik ve beraberlik içinde hareket etmeliyiz” dedi.

MEMURLARIN SOSYAL ve EKONOMİK HAKLARI ARTIRILMALI
Memurların bugün elde ettiği çoğu haklara işçilerin yıllar öncesinden kavuştuğunu belirten Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş, işçi-memur arasındaki sosyal ve ekonomik adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi. İşçilerin memurlara kıyasla ekonomik ve sosyal olarak daha çok hakka sahip olduğunu belirten Durmuş “Bugün işçilerin siyaset ve ticaret yapma hakkı varken, memurların bu haklardan mahrum kalması memurlar lehine hakların geliştirilmesi gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu durum değişmeli ve memurlara da işçiler gibi siyaset ve ticaret hakkı verilmelidir. Bunların yanında memurların işçilere göre daha az emekli maaşı ve tazminat aldığı da unutulmamalıdır. Tüm kamu personelinin olduğu gibi sağlık çalışanlarının da emekli olduklarında daha nitelikli bir şekilde hayatlarını idame ettirebilmesi için emekli maaş ve tazminatlarının artırılması gerekmektedir” dedi.

 


Sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemelerinde artık hakkaniyetli davranılması gerektiğini ifade eden Durmuş, “Döner sermayedeki adaletsizlik artık dayanılmaz boyutlara ulaşmış, döner sermaye gelirleri artacağı yere azalmıştır. Özellikli birimde lisans mezunu olarak çalışan bir sağlık çalışanı 2440 TL döner sermaye alması gerekirken maalesef 1100 TL döner sermaye alabilmektedir. Döner sermayeden kaybımız her ay 1200 TL olmaktadır. Fedakârca çalışan sağlık çalışanlarının ekonomik haklarında iyileştirme yapılması için Maliye Bakanlığı’nın daha duyarlı davranması gerekiyor. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı koordineli çalışarak sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarında nitelikli bir iyileştirme yapılmalıdır. Bunun yanında ayda 180 saat normal mesaiye ilaveten 130 saatte nöbet tutmak sureti ile çalışmakta olan sağlık çalışanları işin yoğunluğundan dolayı asosyal bir yaşama mahkûm olmuş durumdadır. Sağlık çalışanı istihdamı arttırılarak mesai saatlerindeki uzunluk ve mesaideki yoğunluğun hafifletilmesi gerekmektedir” dedi.

Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş ayrıca, kadrosu yardımcı hizmetler sınıfında olan binlerce kamu görevlisinin aslında bilfiil idari hizmetlerde görev yaptığını, bu nedenle görevde yükselme sınavını bekleyen söz konusu çalışanların, yapmış olduğu işin karşılığında özlük haklarından faydalanabilmeleri için sınavın, tüm çalışanları memur ve veri hazırlama kadrosuna atanacak şekilde bir düzenlemenin acilen yapılması gerektiğini ifade etti.

 

 

PAYLAŞ :