Bakan Akdağ: SASAM, Örneğine Az Rastlanır Bir Başarı Hikayesi
18 Ekim 2016, Salı

Sağlık-Sen SASAM Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek’ sempozyumumuz Ankara’da yapılıyor. Sempozyumun açılışına Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, TBMM Aile, Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Vural Kavuncu, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Ak Parti Konya Milletvekilleri Hüsnüye Erdoğan ve Leyla Şahin Usta, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan’ın yanı sıra çok sayıda bürokrat, akademisyen ve sağlık çalışanı katıldı. 


Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ konuşmasında, SASAM’ın kuruluşunun istişaresine kendisinin de katıldığını, dünyada örneğine az rastlanır, faydalı bir çalışma olduğunu söyledi. SASAM’ın benzer örgütler için örnek bir çalışma modeli olduğunu söyleyen Bakan Akdağ, Türkiye’nin en önemli sağlık meselelerini ele almasının yapılan işin büyüklüğünü ortaya koyduğunu ifade etti. 
SASAM’ın yöneticileri ve sempozyuma katılacak bilim insanlarına teşekkür eden Bakan Akdağ, yapılacak çalışmanın olumlu ve faydalı sonuçlar getireceğine olan inancını dile getirdi. 

 


Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Bakan Akdağ, bir gecelik mücadele ve bir aylık nöbetin ardından demokrasi mücadelesinin kazanıldığını, milletimizin ne kadar büyük bir millet olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Büyük kesimi Sağlık-Sen’in çatısı altında olan sağlık çalışanlarının o gece de büyük bir başarıya imza attığını belirten Akdağ, “Şehit ve gazilerimiz birkaç saat içinde sağlık çalışanları tarafından karşılandı, yapılması gereken her şey yapıldı. Bu salonda bulunan sağlıkçı kardeşlerimizin şahsında hizmet eden bütün sağlıkçı kardeşlerime milletim, devletim adına şükranlarımı sunuyorum. Türkiye, terörle mücadele ediyor. Bu terörist saldırıların ilk anlarında sağlık çalışanları olay yerinde oluyor. Dünyada buna benzer bir yükü, bir gecede karşılayabilecek ülke sayısı parmakla sayılacak kadar azdır. Bu büyük ve özverili çalışma ile sağlık çalışanlarının yüreğini ortaya koymasıyla olur. Çok şükür hepsine sahibiz. 6 sağlık çalışanımız da çukur siyasetinin sonucu yapılan terörle mücadelede şehit oldu. Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu. 

 


Sağlıklı toplum, sağlıklı gelecek için, daha çok spor yapılması, sigara ve alkol kullanılmaması gerektiğini söyleyen Bakan Akdağ, bunların yapılması halinde hedefe ulaşılacağını belirtti. Sağlık çalışanlarının sigarayı bırakma oranının toplumun önünde olduğunu söyleyen Akdağ, Sağlık-Sen’le birlikte yeni bir inisiyatif çalışma yapılması teklifinde bulundu. Akdağ, “SASAM ile bir araştırma yapalım. Vücut kitle indeksini bütün olarak tespit edelim. Bunun ortalamasını alalım. Standart sapmalarını da alalım. Sonra kendimize bir süre koyalım, o süre sonunda bütün Sağlık-Sen mensuplarının vücut kitle indekslerini düşürelim. Biz topluma bunun başarılabilir bir iş olduğunu göstermeliyiz. Önce kendimiz için, sonra topluma örnek olmak için inisiyatif alabiliriz. 4 Ekim’de söz verdim. 86 kilo idim, vücut kitle indeksim de 30’un üstündeydi. İki hafta içinde iki kilo verdim. 10 kilo verme sözü vermiştim. Topluma örnek olmak için bu cesareti göstermek zorundaydım. Yemeği bırakmak da en az sigarayı bırakmak kadar zordur. Bütün dünyaya sigara mücadelesi nasıl yapılırı gösterdik, bunu da göstereceğiz” dedi. 

 


Sağlıkta çalışan ve yönetim değişimi programı yapılması gerektiğini de söyleyen Bakan Akdağ, bunu da Sağlık-Sen ile yapmayı önerdi. Yıpranma payı konusuna da değinen Bakan Akdağ, bu hususta sağlıkçıların hakkının büyük olduğunu, omuz omuza vererek bunu gerçekleştireceklerini ifade etti. 

 


YALÇIN: SAĞLIK-SEN ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise konuşmasında; Sağlık-Sen’in önemli çalışmalara imza attığını, bugünkü sempozyumun da bunun bir örneği olduğunu söyledi. Sağlıkta dönüşümdeki başarısından dolayı akademik kişiliğinin yanı sıra bir sağlıkçı ve idareci olarak Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ı her zaman takdir ettiğini belirten Yalçın, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının sorunları ve politika uygulamalarının paydaşı Sağlık-Sen’in de bu hizmet yolculuğunda önemli katkıları olduğunu ifade etti. 
Sağlık-Sen’in Halk Sağlığı Kapsamında, geçen yıl çok önemli bir başlıkla toplumun karşısına çıktığını ve iyi bir mesaj verdiğini belirten Yalçın, bugün de sağlıklı toplum, sağlıklı gelecek başlığı ile bir sorumluluğu daha yerine getirdiğini kaydetti. 
Memur-Sen’in kuruluş hikayesinin, erdemli bir sendikal duruşu arayan ve bunu ancak kendisinin takip edebileceğini ve topluma takdim edebileceğini anlaması olduğunu söyleyen Yalçın, Yedi Güzel Adam’dan Mehmet Akif İnan’ın başlattığı bu kutlu yolculuğun aynı bilinç ve şuurla sürdüğünü ifade etti. Sağlık-Sen ve SASAM’ın yaptığı bu çalışmaların kamuya ve akademik camiaya kaynak sağlayacağını da belirten Yalçın, emeği geçenlere teşekkür etti.

 


DSÖ TEMSİLCİSİ URSU: TÜRK HALKI VE DEVLETİNİN YANINDAYIZ
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu konuşmasının başında Dünya Sağlık Örgütü olarak 15 Temmuz darbe girişimini kınadıklarını ve her zaman Türk halkı ve devletinden yana olduklarını söyledi. 
Bireyin yaşamının ilk yıllarının tüm hayatındaki sağlık akışını belirlediğini söyleyen Dr. Pavel Ursu, sağlıklı bir çevrenin yaşam boyu sağlığın temelini oluşturduğunu belirtti. 
Sağlığın yaşam boyu teşviki için toplumun bütünün benimseyeceği ortak çözümlere ihtiyaç olduğunu söyleyen Dr. Ursu, fiziksel aktivitelerin sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazı olduğunu ifade etti. Bu sebeple sağlık sektörünün, şehir planlamalarıyla ortak bir işbirliği ve çalışma içinde olması gerektiğini de söyleyen WHO Temsilcisi, sağlık sektörünün anahtar konumda olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı ile işbirliklerinin süreceğini söyleyen Dr. Pavel Ursu, Türkiye’de elde edilen başarılar dikkate alındığında lider konumda olduğunu, gelecek kuşaklar için çalışma taahhüdünü yinelediklerini dile getirdi. 

 


YILMAZ: HEDEFİMİZ SAĞLIKLI TOPLUM, SAĞLIKLI GELECEK
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz da konuşmasında, sağlık hizmet sunucuları olarak, demografik dönüşümlere uygun politikalar üretmek zorunda olduklarını söyledi. Yeni bir döneme girildiğini söyleyen Yılmaz, yeni dönem hedeflerinin ‘sağlıklı toplum, sağlıklı gelecek’ olduğunu kaydetti. Halk sağlığı konusunda halkın ve sivil toplum desteğinin önemli olduğunu, bunu sağlamak istediklerini ifade etti. Müsteşar Yardımcısı Yılmaz konuşmasında ayrıca, toplumsal farkındalık oluşturmak için Sağlık-Sen’in düzenlediği toplantının önemli olduğunu ifade etti ve teşekkür etti. 

 


ŞENCAN: SAĞLIK-SEN VE SASAM’IN ÇALIŞMALARI BİZİM İÇİN BÜYÜK AVANTAJ
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan ise konuşmasında, Sağlık-Sen gibi büyük bir sivil toplum örgütü ve sendikanın kendileri ile işbirliği yapacak olmasının kendileri için büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Prof. Şencan, toplumun temel ihtiyaçlarını dert edinen bir sendikanın varlığının işlerini kolaylaştıracağını da belirterek, bu başarılı çalışmadan dolayı Sağlık-Sen’i tebrik etti. 

 


İLHAN: BİRÇOK ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK
SASAM Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da açılışta yaptığı konuşmada, SASAM olarak birçok araştırma ve analize imza attıklarını, yapılan araştırma sonuçlarını kitap haline getirerek gerek politika uygulayıcıları gerekse sağlık ve sosyal hizmet sunucularıyla akademik camiaya kazandırdıklarını ifade etti. SASAM olarak geçtiğimiz yıl Halk Sağlığı Günleri kapsamında sağlık okur yazarlığı temasını işlediklerini belirten İlhan, bu yıl da ‘sağlıklı toplum, sağlıklı gelecek’ temasını ele alarak ülkenin politikalarına öncülük yapmak istediklerini ifade etti.

 


KAVUNCU: SAĞLIK-SEN SOSYAL SORUMLULUĞUN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRİYOR
TBMM Aile, Sağlık, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu da konuşmasında, Sağlık-Sen’in bir sivil toplum kuruluşu olarak sosyal sorumluluk gereği bir araştırma enstitüsü kurması ve önemli bir konuyu ele alacak olmasının, takdire değer bir davranış olduğunu belirtti. Kavuncu ayrıca, Sağlık-Sen ve Memur-Sen’in 15 Temmuz gecesi gösterdiği refleks ve tepkisinden dolayı teşekkür etti.

 

 

PAYLAŞ :