Ek Ders Karşılığı Çalışanlarda Kadro Geçişine Dahil Edilmelidir.
02 Ocak 2023, Pazartesi

Devlet ve/veya ona bağlı kurumlar işleyişlerini aksatmamak için ihtiyaca binaen kendi bünyesinde veya il müdürlüğü bünyesinde ilgili uzmanlık alanında istihdam yapmaktadırlar. Genellikle ek ders karşılığı çalışanlar veya vekil öğretmen, ebe, hemşire, sosyolog, psikolog vb. gibi adlandırılmaktadırlar. 2021 toplu sözleşme kazanımımız olan sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi kazanımımızla birçok sözleşmeli çalışan kadroya alınacaktır ki bu sayı 500 bine yakındır. Yıllar önce vekil imamlar, ek ders karşılığı çalışan öğretmenler gerekli şartları yerlerine getirenler kadroya atanmıştı. Türkiye genelinde 3000 çalışan arkadaşımız var. Devletimize külfet değil, hazır yetişmiş tecrübeli kalifiye çalışanlar. Bu dönemde 3000 aileye müjde verilmelidir. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında ek ders karşılığı çalışanlar, Millî Eğitim Bakanlığının çıkarmış olduğu Ek Ders Yönetmeliğine göre iş ve işlemleri yapılmaktadır. Fakat Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında çalışan arkadaşlarımız Milli Eğitimde olduğu gibi ders karşılığı değil tam süreli olarak çalışmaktadırlar. Sosyal Devletin ilkeleri gereği devletimiz bu alanda istihdam gereksinimi varsa bunu kadrolu çalışan almakla gidermelidir. İl müdürlükleri ve/veya kurum bünyesinde kadrolu olmayan, sözleşmeli olmayan hatta taşeron dahi olmayan bir istihdam türüyle çözmeye çalışılmamalı kanayan yaraya geçici işlemlerle yaranın daha da büyümesine imkân vermeden kalıcı çözümler üretilmelidir. Haklarında herhangi bir düzenleme yapılmadığından, hasta olsalar, resmî tatil olsa maaşlarından kesilmekte olduğundan maaşları asgari ücretin altında kalmaktadır. Ücretli izinleri yok, doğum yapan olsa doğum izinleri yok hiçbir hakları yok bütün hakları il müdürünün sözlerine bağlı çalışan arkadaşlarımız kadroya geçirilenlere dahil edilip kadroya alınmalıdırlar.

Sözleşmeli ve/veya ek ders karşılığı çalışanlar karmaşıklığa sebep olmaktadırlar. Sosyal devletimiz bu konuda düzenlemeye gitmeli ve kadrolu istihdam modeline giderek devlete bağlı bu çalışanları kanunlarla ve ilgili yönetmeliklerle korumaya almalıdır. 

3000 çalışma arkadaşımız devletin asıl işini gören memurlardır. Devletin koruması altında kalan kişilerin evlerinde, yurtlar gibi yerlerde psikoloji bozulmuş kişileri vatana ve millete sağlıklı şekilde kazandırmaya çalışmaktadırlar. Pandemi döneminde gerek yurtlarda gerek koruma evlerinde 14 gün boyunca çıkışlarına izin verilmeyen 14 günün sonunda da evine karantinaya gönderilip sonunda yine çalışmaya çağrılan aylarca gün ışığı görmeden çalışan çalışma arkadaşlarımızın seslerinin duyulmalı ve kadroya alınmalıdırlar.

PAYLAŞ :