Yıpranma Payı, Kadro ve Ücret Artışı Taleplerimizi TBMM’ye Taşıdık
31 Mart 2016, Perşembe

Genel Başkanımız Metin Memiş, Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ı ziyaret ederek, taleplerimiz hakkında bilgi verdi. Memiş ziyarette, öncelikli olarak yıpranma payı, sağlık çalışanlarının emeklilikteki maaşlarının artırılması ve kadro çalışmasına yönelik taleplerimizi iletti. 

YIPRANMA PAYI BÜTÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KAPSAMALI
Genel Başkanımız Memiş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı yıpranma payının beklenti ve taleplerden uzak olduğunu, ayrıca 5510 Sayılı SGK Kanunu’nun 40. Maddesi’yle, İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’yle uyuşmadığını söyledi 


Özellikle yataklı tedavi kurumları ve sağlık hizmetlerinin büyük bir kısmının çok tehlikeli risk sınıfında yer aldığını belirten Memiş, risklerin büyük kısmının fiziksel, biyolojik, kimyasal ve radyolojik risklerden oluştuğunu ifade etti.


Bu riskler altında çalışan tüm sağlık çalışanlarının yıpranma payı alması gerektiğini söyleyen Memiş, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde, 112 acil sağlık hizmetlerinde ve Adli Tıp Kurumu’nda sağlık hizmeti sunumunda görev yapanların 360 gününe 90 gün, diğer sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık hizmeti sunumunda çalışanların da 360 gününe 60 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesi gerektiğini kaydetti. 


Yıpranma payı konusunda alternatif bir çalışma yaptığımızı da dile getiren Memiş, nöbet tutana yıpranma payı konusunda genel kanaat mevcut ise, 5510 sayılı Kanunun 40. maddesindeki fiili maruziyet şartı gereği tüm sağlık çalışanlarına 360 güne 45 gün; nöbet tutanlara da her iki güne 15 gün olarak kademeli olarak yıpranma payı verilmesi gerektiğini kaydetti.


DOKTORLARIN EMEKLİ MAAŞINA YAPILACAK ZAM, DİĞER SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DA YAPILMALIDIR
Hekim ve diş hekimlerinin emekli aylıklarının 2.100 TL’den 3.100 TL’ye, uzman hekimlerin ise 2.580 TL’den 3.250 TL’ye çıkarılması konusuna da değinen Memiş, bu açıklamanın hekimler nezdinde memnuniyetle karşılanmasına karşın diğer sağlık çalışanlarında hayal kırıklığına neden olduğunu ifade etti. Hekim dışı sağlık çalışanlarının emekli maaşlarına en az 200 TL’lik artış talep ettiğimizi söyleyen Memiş, bu artışın hekimlere yapılacak artışla birlikte değerlendirilerek, sağlık hizmeti sunumunun tüm taraflarında memnuniyet oluşturulması gerektiğini dile getirdi.


KADRO ÇALIŞMASI BEKLENTİLERİ KARŞILAMALI
Genel Başkanımız ayrıca, yapılacak kadro çalışmalarına 4/B ve 4/C’lilerle birlikte sayıları 650 olan vekil ebe ve hemşireler, kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanı yaklaşık 4 bin kişi ile sayıları bin civarında olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda ek ders karşılığı görev yapan meslek elamanlarının da dahil edilmesini istedi.


Genel Başkanımız Metin Memiş’e ziyaretinde, Genel Başkan Yardımcımız Himmet Bayar eşlik etti.

PAYLAŞ :