"Yaşanan Pek Çok Sorunun Temelinde İstihdam Yetersizliği Var"
19 Mayıs 2022, Perşembe

Kastamonu'da konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlık çalışanlarının yaşadığı pek çok sorunun temelinde istihdam yetersizliği olduğunu söyleyerek, istihdamı artırmaya yönelik politikaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık-Sen Kastamonu Şubesi tarafından düzenlenen 'Moral ve Motivasyon Gecesi' programı Genel Başkan Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Yasin Barutcu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda katılımcılara hitap eden Genel Başkan Semih Durmuş, Sağlık-Sen'in Türkiye’de sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının, sendikal tercihi noktasında 13 yıldır değişmeyen tek adresi olduğunu vurguladı.

Durmuş, "Sağlık-Senli olmak, hak ve özgürlüklere sahip çıkmak; iş hayatındaki haksızlıklarla donanımlı bir şekilde mücadele etmek demektir. Rotamızı ütopyalara göre değil tarihi gerçekliğimize ve gelecek tasavvurumuza göre çiziyoruz. Eğip bükmeden emeğimizin ve alın terimizin hakkı için mücadele ediyoruz. Elbette biz sağlık çalışanları olarak hakkımız olanı talep ediyoruz. Çalışma hayatında barış ve huzur, emeğimizin de karşılığının verilmesini istiyoruz" dedi.

"Döner Sermaye Sistemi İşlevini Yitirdi"

Sağlık çalışanlarının sorunlarına değinen Semih Durmuş, özellikle döner sermaye adaletsizliği ve istihdam yetersizliği üzerinde durdu. Döner sermaye sisteminin işlevini yitirdiğini söyleyen Durmuş, "İlk yıllarda sihirli değnek rolü gören sistem ile daha çok çalışana daha çok ücret ödendi, bu sayede iş motivasyonu ve mesleki memnuniyet artırıldı. Bugün ise döner sermaye sistemi, ihtiyaçları karşılayamaz hale geldi ve herkesin ortak sorunu oldu. Eğitimleri, kadroları aynı olan, aynı hizmeti sunan, benzer yoğunluktaki farklı iki hastanede çalışanlar, birbirinden çok farklı ücret almakta. Ve bu durum, sağlık çalışanlarının iş barışını bozmakta, mesleki memnuniyetini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle sağlık çalışanları için adil bir ücret politikasının mutlak surette oluşturulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarının yaşadığı pek çok sorunun temelinde istihdam yetersizliği olduğunu söyleyen Durmuş, sağlıkta istihdamı artırmaya yönelik politikaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Durmuş, "Biz her yıl 60-70 bin sağlık çalışanı istihdam edilmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz" dedi.

“Siyasi İradenin Net Tavır Ortaya Koyması Önemli"

TBMM Genel Kurulu'ndan geçen şiddet yasasıyla ilgili de konuşan Durmuş, "Sağlıkta şiddet CMK kapsamına alınarak katalog suç sayıldı. Artık saldırgan kravat taktı diye iyi hal indirimi uygulanmayacak. Siyasi iradenin sağlıkta şiddete karşı net tavır ortaya koyması çok önemli. Bu noktada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ancak sağlıkta şiddete karşı toplumsal duyarlılığın artırılması gerektiği de unutulmamalı" diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Barutcu: Ümitsizlik ve Karamsarlık Bizim Kitabımızda Yok

Sağlık-Sen'in sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının umudu olduğunu söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Yasin Barutcu, "Biz davasına gönülden inanmış bir teşkilatız. Ümitsizlik ve karamsarlık bizim kitabımızda yok. Biz mücadele etmekle yükümlüyüz. Alın terimizin hakkı için, emeğimizin karşılığı için, müreffeh yarınlar için sonuna kadar mücadele ediyoruz. Teşkilatımızın da bu inançla çalışmalarını sürdürdüğünü biliyoruz" dedi.

Sağlık-Sen'in yetkiyi aldığı günden bu yana birçok soruna neşter vurduğunu hatırlatan Barutcu, yeni hedeflerle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Kastamonu Şube Başkanı Öz: Aldatmadan ve Kandırmadan Sendikacılık Yapıyoruz

Sürekli sahada olduklarını, aldatmadan ve kandırmadan sendikacılık yaptıklarının altını çizen Kastamonu Şube Başkanı Mehmet Öz, "Her daim en doğru olanı işin başından söyledik. Hiç bir çalışanımıza mesafe koyup ötekileştirmedik. Bu anlayıla sendikal mücadeleyi sürdürüyoruz. İşte bu yüzden ilimizde bulunan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yüzde 69’u Sağlık-Sen'e üye. Yıllardır olduğu gibi yetkinin adresi yine Sağlık-Sen. Sağlık-Sen'i Kastamonu'da marka yapan temsilcilerimize ve üyelerimize canı gönülden teşekkür ediyorum" dedi.

Toplantıya sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yanı sıra Bartın Şube Başkanı Naci Durmuş, Çankırı Şube Başkanı Tuna Dinç, Karabük Şube Başkanı Sezgin Aydoğmuş, Sinop Şube Başkanı Ramazan Açıkgöz ve Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara katıldı.

PAYLAŞ :