Halkı ve Çalışanları Rahatlatacak Adımlar Atilmalı!
26 Mayıs 2021, Çarşamba

Sağlık Sen olarak hem Türkiye'de hem de Giresun'da sağlık çalışanlarının yaşadığı tüm sıkıntıların farkındayız. Çalışanların sıkıntılarını bilmeyenimiz yok sanıyorlar ki sendikamız bir şey yapmıyor. Biz çalışanlarımızın sıkıntıları giderilmeden, gözüne uyku girmeyen insanlarız. Bu zamana gelene kadar birçok şey tecrübe ettik. Eleştirmiyorsunuz, çözmüyorsunuz, sorun çıkarmıyorsunuz diyor; tüm üyelerimizin ve çalışanların neler düşündüğünü çok iyi biliyoruz ki sahada hem bu sıkıntılar içinde hepimiz gibi çalışan hem de çalışanların sıkıntılarıyla dertlenen temsilcilerimiz, gönül verenlerimiz mevcut.

Herkes sorun çıkarabilir, herkes herkesin duymak istediklerini söyleyebilir ve herkes eleştirebilir. Biz bu sorunları çözmek için varız bu sorunları eleştirmek, dile getirmek tabi ki görevimiz ama bunları çözmesi gerekenlere karşı anlatmamız, onlara çözüm yollarını göstererek birçok sorun ortadan kaldırabiliriz. Yoksa sahada çalışanların duymak istediklerini anlatıp geçip gidebiliriz. Bakış açısının önemlidir fakat olaylara nereden baktığınız daha önemlidir. Sağlık Sen'i diğer sendikalardan ayıran en büyük farkı 'Hizmet Sendikacılığı' yapması. Çözüm önerileri bulup bunları sistemin çarklarına sokmasıdır.

Bugün yönetim kurulu olarak yaptığımız toplantı da, Covid-19'un yoğun olduğu dönemlerde gözünü kırpmadan, fazla çalışarak hastalara bakan arkadaşlarımız şimdi hasta sayısı azaldı diye yerlerdi değiştiriliyor. Bu sırada da Sağlık Bakanlığı tavan ödeme diye bir şey ortaya atıyor ki zaten birçok çalışan hiçbir şey alamazken ısrarla çalışma barışını bozmaya ve sahanın sesine kulaklarını kapatmaya devam ediyor. Hasta sayıları az diye yerleri değiştirilen arkadaşlarımız şimdi bu ödemeden yararlanamayacak mı? Bunla ilgili il bazında çalışmamızı başlatıyoruz burada idarecilerin kullanılabilecekleri inisiyatifleri onlara aktaracağız. Ayrıca yaz dönemi herkes bunalmış ve izin kullanmak istiyor ama izin kullanırsanız burada yine paranızı kesiyor. Bununla ilgili her ne kadar sendikamızın kazanımı olan ayda 5 gün yılda 12 güne kadar kesinti yapılmasa da çalışanlar 2 yıldır izin kullanamıyorlar. Bunların hiçbiri göz önüne alınmamış anlattıklarımız bakanlığın kapısından girmiş bacasından çıkmış görünüyor.

Birinci basamak yerlerde özel olarak belirtilmiş ki Covid-19 aşılamasında çalışılan yerlerde tavandan ödeme yapılacaktır diye fakat bazı hastanelerimizde bu konuda sıkıntı yaşandığı bize iletilmiştir. Bununla ilgili girişimleri de yapacağız. Çalışanlardan yana inisiyatif kullanılmasını sağlayacağız.

Danıştay 12. dairesi acil ödemeleri ile ilgili vermiş olduğu karar neticesinde bakanlık da ödenen ücretleri geri istiyor. Bu konuda hakkında Sendika Genel merkezimiz hukuksal olarak da bireysel olarak da görüşme işlemlerini yapmaktadır. İl bazında da müdürlüğümüze bu konuyla ilgili yazımızı avukatımızla birlikte göndereceğiz.

Uzun süredir Giresun'un aklını meşgul eden bir diğer sorunsa üniversite ile işbirliği imzalamış olan İlhan Özdemir hastanemizin söz verildiği gibi Aksu'da açılan yeni hastaneyle imzalanması ve Teyyaredüzün’de bulunan hastanemizin 2. basamak bir devlet hastanesi olarak yoluna devam etmesi. Bu konuda Giresun milletvekilleriyle birlikte hem Memur-Sen olarak hem de Sağlık Sen olarak görüşmeler içindeyiz. Haziran ayı içerisinde Sağlık Müdürümüzün görev süresi dolmakta ve yeni bir sözleşme dönemi haziran ayı içerisinde sonlanacak ve sonrasında hastanelerin bölünmesiyle ilgili çalışmalar yapılacak. Bu konuda bakanlığımızın da rahatsızlığı mevcut olup milletvekillerimize bunu dile getirmişlerdir. Burada bizde bir çözüm paydaşı olarak sıkıntılı süreçleri dile getirip aktardık. Artık bu ortaklığın daha fazla uzatılmadan bir an önce bitirilmesi gerekmektedir ki daha önce Üniversite rektörümüz Yılmaz Can'ı, Sağlık Müdürümüz Ahmet Bal'ı Ak Parti il Başkanlarını ve Giresun milletvekilleriyle görüşüp şu sözü almıştık " Aksu da ki hastane binasının inşaatı bitince hastaneler 2 ayrı hastane olarak yoluna devam edecektir." Giresun'un suyunu içen kimse ne Giresun'dan ne de Giresun halkından büyük değildir. Çevre illerde hizmet vermeye devam eden birden çok hastane varsa neden Giresun halkı tek bir yere mahkûm edilmeye devam ediliyor. Bu iş uzarsa gerekirse tüm Giresun halkına bu işin uzamasının ne kadar zarar verdiğini tek tek anlatırız. Halkımız hastanelerden sıra alamıyor sabah 4-5’te muayene sırası almaya giden var. Hekimlerin poliklinik sayısını ne kadar artırsanız da değişmeyecek. Bugün bir branş hekim arkadaşımız günlük 45 hasta baksa bu Giresun’a yapılan en büyük kötülüktür. 2 hastane olsa belirli branşlarda bu sayı ikiye katlanacak ve insanlar rahatça sırasını alabilecekler. Aynı zamanda da 2. Basamak hastanede tedavisi olamayan insanlarımız 3. Basamak eğitim araştırmaya sevk edilecek. Bu konu daha fazla uzatılmamalı. Bu iş uzadıkça sağlık çalışanlarına da yapılan şiddette artış yaşanıyor. İnsanlar hasta muayene olmak istiyorlar ama sıra alamıyorlar. Burada bu işte görevli olan herkes Giresun’un çocuğu, daha fazla Giresun halkını kuyruklarda bekletmeyin hastaneleri bölün!

Sadece bunlarda değil Aile Sosyal Politikalarda çalışanlarımız birçok sıkıntı yaşamakta hem orada bulunan hem de süreli süresiz sözleşmeli çalışanlarımızın yanında vekil ebe hemşirelerimiz var üniversite hastanelerinde çalışanların birçok sıkıntıları mevcut bunların hepsinin çözüm yerleri bellidir. Allah'ın izni ve üyelerimizin gücüyle birlikte toplu sözleşmede bunların üstesinden gelmeye çalışacağız.

Önümüzde toplu sözleşme dönemi var, memurların da sağlık çalışanlarımızın da sorunlarının çözüm yeri Toplu Sözleşme masası olup bu masada da tek yetkili Memur Sen Konfederasyonu ve bağlı sendikalardır. Sağlık Sen'de sağlık alanında yetki sendikadır. Memur Sen’in, Sağlık Sen'in üyelerden aldığı güçle bu sorunların üstesinden geleceğiz. Üyelerimiz bizlere bu sorunları iletin diye sözcülük görevi verdi bizde bunu yerine getireceğiz baktık ki çözüm üretmek isteyen insanlar karşımızda yok o zaman üyelerimizle birlikte çözüm üretmeyenlerin karşısına dikileceğiz. Sağlık çalışanlarımız pandemi öncesinde de pandemi döneminde de diğer tüm kurumlardan fazla çalışmış ve çalışmaya da devam etmektedir. Bu kadar özverili çalışmanın karşılığı olmalıdır. Siz işinizi yapıyorsunuz maaşını alıyorsunuz diyenleri de bir gün Sağlık Alanında hizmet vermeye davet ediyoruz. Sağlık alanında çalışan ihtiyacı vardır gelin görün size bir gün sağlıkçının yaşamını yaşatalım.

 

PAYLAŞ :